След атентата на летището в Истанбул през миналата седмица, при който загинаха 41 души, а 239 бяха ранени, от министерството на външните работи на САЩ внесоха промени по отношение на съветите си за пътуване на гражданите на страната до Турция.

От министерството съветват американските граждани да се въздържат от пътуване, освен ако не е крайно наложително, в югоизточната част на Турция, докато хората, пътуващи до останалите части на държавата, трябва да бъдат бдителни.

От министерството обмислят да облекчат съвета си да не се пътува до Тунис, издаден след миналогодишната терористична атака, в която загинаха 30 британски туристи.

Туристическата индустрия на страната понесе сериозен удар след атаките, като приходите за първото тримесечие на тази година падат с 51.7%, в сравнение със същия период на миналата година.

В нормална година туризмът съставлява близо 8% от БВП на страната.

Според най-новите съвети на външното министерство на САЩ не се препоръчва пътуване до Афганистан, Ирак, Сирия и Йемен. В черния списък са още Либия, Тунис, Чад, Нигер, Мали, Централноафриканска република, Южен Судан и Сомалия. Не се препоръчва пътуване още до Буркина Фасо и Мавритания.

По отношение на Европа няма държави, които се считат за заплаха. Има съвет да се избягва пътуването в някои части на Русия, в някои части на Украйна и в някои части на Косово.

Същото важи в Южна Америка за Еквадор, Колумбия и Венецуела.