Blackberry Limited обяви, че спира да произвежда своите устройства с физическа клавиатура Blackberry Classic - като част от усилията на компанията да обнови линията си смартфони.

"Готови сме за тази промяна, за да можем да предложим на клиентите си нещо по-добро," заяви Ралф Пини, главен оперативен директор и генерален мениджър в BlackBerry.

Според Пини за компанията e "много тежко" да спре производството на устройството, но тази промяна ще проправи път за нови и и по-добри изживявания за клиентите.

Blackberry изпитваше сериозни затруднения в последните години на фона на свиващия се пазарен дял на компанията, която насочи фокуса си към обслужването на корпорации и държавни агенции.

Отделно, от Сената на САЩ обявиха, че ще се откажат от устройствата на Blackberry в полза на смартфоните на Apple и Samsung, след като от Blackberry информираха мобилните оператори AT&T и Verizon, че слагат край на производството на всички смартфони Blackberry с операционна система OS 10.

"Въпреки всичките ми усилия да обяснявам на света, че ние сме много повече от компания за телефони, всеки въпрос, който получавам, е за телефони," заяви през миналата седмица главният изпълнителен директор Джон Чен.

Blackberry ще продължи да обновява софтуера Blackberry 10 с версия 10.3.следващия месец и с втори ъпдейт през следващата година.

Чен обяви през май пред CNBC, че компанията планира да представи два нови смартфона до края на годината.