В разгара на сезона морските курорти предлагат стотици изкушения за туристите. Забавленията са на всяка крачка и ако човек реши да опита от всичко, то ваканцията няма да му стигне.

В Меката на атракциите - Слънчев бряг, има изобилие от забавления - от подводно гмуркане с капсула до летене със самолет. Най-екстремните развлечения са и най-скъпи, но в дългото меню с атракциони има цени за всеки джоб, пише вестник "Стандарт".

Да се ожениш не е майтап работа. Но ако не си готов за тази важна крачка в живота, можеш да пробваш брака само наужким. Звучи невероятно, но в Слънчев бряг тази "услуга" се радва на голяма популярност. В курорта предлагат бутафорни сватби с венчавка и дори подписване на брачно свидетелство.

Атракцията е на входа на дискотека "Айсберг" и струва само 15 лева. Кандидат-младоженците получават сватбени одежди и пръстени, снимка за спомен и всичко останало. Но ако на сутринта се събудите и се питате чавка ли ви е изпила ума, та сте се оженили - споко - Менделсон е бил само шега, а брачното свидетелство е невалидно.

Двойките, които са решили да се венчаят наистина, могат да го направят на яхта в морето. Церемонията се предлага на Южния плаж, а лодката за влюбени може да се наеме от брега на "Какао бийч" срещу 62 лв. за час. Срещу още толкова младоженците може да направят романтична разходка с файтон по улиците на Слънчев бряг. Обиколката с триколка пък е наполовина по-евтина.

Ако не сте романтично настроени, а търсите адреналин и силни усещания, за вас е сафарито с мощни джипове и АТВ. За 60 лева ще пробвате различни маршрути, които може и сами да изберете. За туристите със състезателен дух има и картинг писта, на която могат да настъпят педала до дупка. Удоволствието да се докоснеш до "Формула 1" струва 35 лв. за 10 минути и 55 лв. за 20 мин.

Сред най-достъпните спортове край морето е колоезденето. Велосипед се наема срещу 5 лв. за час и 20 лв. за цяло денонощие. Ако сте запалени по риболова, то няколко часа мятане на въдиците от рибарска лодка с осигурени такъми ще ви излезе 50 лв. За любителите на конната езда пък има хиподрум с фиксирана такса от 70 лв. за 1 час.

В разгара на сезона няма курорт, в който да не се предлага подводно гмуркане. Начинаещите плащат 80 лева за първи курс, а за опитните гмуркачи цената е 60 лв.

Търсачите на силни усещания остават очаровани от екстремна подводна разходка с капсула, която се потопява под вода, а после с висока скорост се изстрелва в полет над вълните, след което отново се спуска в дълбините. Атракцията се казва "Подводна акула" и струва 110 лв. за 10 минути.

Панорамна разходка със самолет над Южното Черноморие за един човек излиза 200 лв. за полет от 30 минути.
Само на крачка от Южния плаж е рогът на изобилието на водните атракциони. Разходка с банан, летене с ринг по вълните или парасейлинг за двама. Парашутът излита, теглен от моторница, а разходката из висините продължава 12 минути. На морския съд има и фотограф, който може да заснеме полета на туриста.

За скоростна разходка с джет туристите плащат 70 лв. за 15 минути. На Южния плаж може да се забавлявате още с флайборд, джетпак и джетоватор, но само ако търсите повече адреналин. Екстремните съоръжения изстрелват туристите като торпеда от морето и ги отнасят в птичи полет над вълните. Водните атракциони се задвижват от мощна струя вода, която действа вместо реактивен двигател. Маниаците политат на огромна височина над морeто, гмуркат се като делфини и правят водни салта.

След това пак политат във въздуха. "Пилотирането" продължава 20 минути и струва 30 лева. На водната "летяща риба" туристите се качват срещу 20 лева. Тя може да събере компания от трима души. Приключението продължава 15 минути, а за това време морското чудо прави няколко "излитания" и "приземявания". Преди старта всички получават инструкции, а скоростта, с която се движи съоръжението, е 20 мили в час.

Сърфът е едно от най-търсените забавления на плажа. 30 лева за час струва усещането да се понесеш с вятъра по вълните. Клубовете за сърф в Слънчев бряг предлагат обучение за начинаещи и курсове за напреднали, а цените са най-ниските по-цялото Черноморие, твърдят инструкторите. Те гарантират, че след 2 часа обучение всеки новак може да се задържи над водата.

5 часа тренировки пък са достатъчни, за да обикаляте вече сами върху дъска в морето. Уроците за начинаещи започват с инструктаж на суша и няколко упражнения, за да се усвои принципът на управление на платното. После идва влизането във водата. Промоционалният семеен пакет е с отстъпка от 20%.

Среща със зомбита и приказки на Шехерезада

За феновете на вампири, таласъми и всякакви ужасии е "Къщата на ужасите", която се намира до дискотека "Айсберг" в Слънчев бряг. Помислете много преди да прекрачите прага й, защото зад врата ще попаднете в истински хорър, в който ще ви нападат зловещи тракащи скелети, разпадащи се зомбита и извънземни чудовища, от които кръвта замръзва във вените.

Ако искате да се пренесете в приказките на Шехерезада, задължително трябва да посетите "Какао бийч" и "Бедрум", където ще ви настанят в екзотични балдахинови шатри с меки легла, скрити зад снежнобели воали. Един романтичен ден на плажа струва 65 лева. Шатрата върви в комплект с 2 бутилки просеко, 4 бутилки минерална вода, кошница сочни плодове и комплект плажни хавлии.

На една ръка разстояние се намират масажните салони върху пясъка. Половин час лечебен масаж струва 35 лева, а антицелулитният е 40 лева. 15 минути масажиране на стъпала и глава излиза по 20 лева. За класически на цялото тяло цената е 49 лева, а удоволствието продължава 45 минути.
Невероятни забавления има и за хлапетата, които могат да избират от стотици въртележки, влакчета, блъскащи се колички, бънджита и батути. Друго любимо забавление за малчуганите е аквапарка, билетът за който струва 38 лева за цял ден и 28 лв. за половин. Най-малките ползват отстъпка и за тях цената е 19 лева.

Разходка в земите на Балик и Добротица

Туристите по Северното Черноморие могат да се насладят на красива природа и да се потопят в древната история на страната ни. За българи и чужденци, отседнали в курортите, се предлагат еднодневни турове до различни забележителности. Като например разходка до нос Калиакра, който омайва с невероятната си красота. Червените скали ярко контрастират на синята морска и небесна шир и зелено-жълтите добруджански полета.

Магнит са крепостта и археологическите находки. Ще видите открития преди години меч на знатен велможа, диадема на придворна дама в двора на деспота и семейството му, както и пръстена убиец. Неугледното на пръв поглед бижу крие в себе си страшни тайни, а през малката дупчица може би е сипвана отрова на неудобни конкуренти и врагове.

Множеството пещери в района са достъпни за гмуркачите. Любителите на екстремните изживявания се потапят в подводния свят на Черно море и легендите за скритото съкровище на Лизимах.

Малко по на север е китното село Тюленово, чийто бряг стръмно се спуска в морската шир. Скалите са любимо място за катерачите, които буквално увеличават двойно и тройно жителите на селото в края на юли и началото на август.

Шабла привлича туристи с най-стария черноморски фар, изграден като точно копие на прочутия си Александрийски събрат. А ако искате да видите първото поселение, то непременно трябва да продължите пътя си към Дуранкулак, където на Големия остров проф. Хенриета Тодорова и екипът й откриваха "Европейската Троя". Така е известен сред специалистите Езерният град от палеолита.

Да се потопиш в греховната любов на кралица Мария

Дворецът в Балчик целогодишно посреща гости от близо и далеч. Комплексът с разкошен парк е построен по поръчка на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, наричана просто Миси. Според разкази на нейни приближени кралицата обичала да седи там, взирайки се в морската шир. Това било мястото, на което Мария чакала своята последна любов - арабина Али.

Няма категорични доказателства дали двамата са били любовници или просто приятели, но е факт, че Али често посещавал Мария. Двамата се разхождали с часове или се усамотявали в "Пушалнята" - пристройка до "Тихото гнездо", обзаведена в ориенталски стил, където кралицата и гостите на Двореца прекарвали времето си в разговори и пушене на наргиле.

Уникалната Ботаническа градина е създадена през миналия век от проф. Даки Йорданов. Градината на Аллах, нимфеумът, розариумът, градината с кактусите и още много красиви растителни видове правят разходката в комплекса незабравима.

На гости в Онгъла

Една от най-новите атракции по Добруджанското Черноморие е отворилият към края на лятото тежки порти исторически център "Онгъла". Уникалният комплекс край каварненското село Българево предлага модерен и интерактивен начин на посетителите да се запознаят с историята на българите и България. Гостите се потапят в автентичния бит, култура и военни практики на древните българи чрез девет музикално илюстрирани и интригуващи разказа приказки, които са на 7 езика.