Човекът, който точно прогнозира четири пазарни срива на точните им дати, е споделил пред Business Insider още три дати, за които инвеститорите трябва да се опасяват.

Санди Джадеджа е технически анализатор и главен пазарен стратег в Core Spreads.

Техническите анализатори следят графиките, за да откриват модели на най-различни пазари и класове активи. Въз основа на това, те прогнозират в коя посока цените вероятно ще се движат.

Те не могат да ви кажат причините, поради които ще има голямо пазарно движение, а само, че ще има такова.

Джадеджа в момента прогнозира, че на следните дати ще има проблеми за щатския индекс Dow Jones, които могат да се разпространят и на други пазари.

1. Между 26 и 30 август, 2016 г.

2. 26 септември, 2016 г.

3. 20 октомври, 2016 г.

"Предстоят интересни времена. В момента се случват много неща на пазарите, като икономическа несигурност, в това число при валути и суровини, както и нарастване на цените на имотите," казва Джадеджа.

"Смятам, че можем да използваме в наша ползва информацията, с която разполагаме, както и инструментите и технологиите, до които имаме достъп, за да се подготвим и защитим."

През 2005 г. Джадеджа предупреждава 2 000 инвеститори на събитие в Шанхай, както и други инвеститори на събития в Ню Йорк и Дубай, за срива на имотния пазар — осем седмици преди той да стане факт.

На 31 юли 2015 г., преди да отлети за Сингапур, за да вземе участие в конференция, Джадеджа предупреждава инвеститорите от ефира на CNBC, че нещо голямо ще се случи на 18 август и че те трябва да "бъдат подготвени да приберат печалбите си и да заемат изчаквателна позиция." След това следва пазарен срив, при който индексът Dow Jones изгуби 2 198 пункта (-12.5%) само за четири дни.

След тази успешна прогноза Джадеджа заявява пред CNBC на 28 август 2015 г., че "спадът ще продължи с начало 14 или 17 септември 2015 г." В този периода Dow Jones пада с 991 пункта (-5.8%) в осем сесии.

На 1 октомври 2015 г. и през ноември Джадеджа отново споделя пред CNBC, че "на 4 януари 2016 г. пазарите ще паднат, независимо от бичите нагласи на Уолстрийт." ПНа тази дата щатските пазари и други световни борсови индекси паднахa рязко, а Dow Jones изгуби 1955 пункта (-11.2%) за 11 дни.

Сега той прогозира отново какво ще се случи. На пазарите предстоят четири големи препятствия по пътя към 2018 г., според Джадеджа.

"В момента сме в много опасна времева зона между 2011 и 2018 г. Това е един 84-годишен цикъл, а предишният такъв е в периода 1928 – 1934, когато е Голямата депресия," казва той.

Вижте тази графика:

Долната графика пък отразява този период:

“В момента сме в същия този цикъл. Притеснявам се, че има потенциални заплахи за икономиката в настоящия времеви цикъл, който наблюдаваме," казва Джадеджа.

“Имаме ситуация. Този конкретен цикъл ще продължи до 2018 г. Опасявам се, че можем да видим резки понижения на пазарите," добавя още той.

Джадеджа е убеден, че ще има внезапни спадове на три дати — между 26 и 30 август, на 26 септември и на 20 октомври, 2016 г. — в този "времеви цикъл."

Макар и това да звучи зле, поне инвеститорите могат да използват тези предупреждения и да се подготвят.

"Можем да използваме пазарните данни, за да прогнозираме ценови таргети и когато видим, че цената и времето се срещат, има по-голям от средния потенциял за сериозни промени на световните пазари," казва той.