Допреди няколко години Керамоти е малко рибарско селище, което е най-известно с това, че от него тръгват фериботите за съседния остров Тасос.

На път към островния рай обаче много българи осъзнават, че местността, в която е разположено градчето, е не по-малко красива, а плажът – направо удивителен.

Така днес Керамоти е една от любимите дестинации на сънародниците ни в съседна Гърция. И има защо.

Градът се намира само на няколко километра по море от Тасос – зелените хълмове на острова се виждат от брега. Разположен е на невероятно красив полуостров, създаден от водите на река Места (местните я наричат Нестос, което е и името й от древността).

Най-удивителното тук е плажната ивица. Тя е широка на места и по 100 метра, а дължината й е 14 километра. Гърците й казват амоглоса, което означава „пясъчен език“.

Противно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък, а дълбочината му е минимална поне на 100 метра навътре.

Вижте още: Топ 3 на най-близките до София гръцки плажове

Морската вода ще ви изненада – дори и през януари нейната температура не пада под 14 градуса. През топлите месеци тя стига дори до 30 градуса. Ако попитате местните, най-доброто време за море тук е през май и септември – когато не е горещо, а и туристите са малко.

Така или иначе, в градчето не се събират огромни тълпи. Населението му е малко над 1200 души, а местата за настаняване не могат да поемат повече от 500-600 туристи, защото местността е защитена и хотелите са малко.

Имайте едно наум обаче, ако смятате да посетите Керамоти през уикенда – поради близостта му до България тогава плажовете са пълни с наши сънародници, отскочили на еднодневна почивка за събиране на тен.

Крайбрежната ивица на градчето е особено живописна – тя е покрита с малки таверни, кафенета, ресторанти и сладкарници. Плажът, към който води – част от дългата ивица на Керамоти – носи титлата Син флаг заради чистотата и непокътнатата си природа.

И днес местните разказват как по време на Втората световна война градчето за кратко попада в границите на България. Тогава дори българин му става кмет.

В наши дни в него също ще срещнете не малко българи. Те са навсякъде – като туристи по плажовете, като сервитьори в ресторантите, като собственици на така популярните в тази част на Гърция ваканционни апартаменти.

Ако ви доскучае под чадъра на плажа, винаги можете да отскочите до остров Тасос. Той се намира само на 30 минути път с ферибота и е най-близкият гръцки остров до България.

Плаж на остров Тасос

Устието на река Места пък се намира само на 4 км от градчето. Заради изключително разнообразните флора и фауна, тя е обявена за една от петте най-значими влажни зони в Европа.

Кавала е наричан малкото Монте Карло заради живописното си, амфитеатрално разположение. Други градове в близост до Керамоти, които заслужават внимание, са Филипи и Ксанти.

Кавала

Снимки: Уикипедия