Тасос е разположен в северната част на Бяло море, само на 200 км от Солун. Той е най-близкият до България от всички гръцки острови, затова е и една от любимите туристически дестинации на българите.

Намира се на около 30 минути път с ферибот от Керамоти или на около два часа от Кавала. Главният му град е Лименас, на неговото пристанище акостират и фериботите. Вторият по големина град е Лименария.

Тайнственият гръцки остров Амулиани

В миналото Тасос е бил известен с името "Атина на севера". Днес привлича посетителите с красивите си гори от маслинови дръвчета, които, според жителите му, са над 1 млн. На любителите на морето предлага живописни тихи заливчета, но дългите плажни ивици са рядкост.

Скалистите му планински склонове са залесени с борови дървета, а низините около морето ухаят на праскови и смокини. Често срещани са и наровите дървета.

Истинска забележителност за туристите е древното селище Теологос. То е скрито навътре в планината, за да бъде защитено от пиратите и в миналото е било столица на острова. Пази уникалния си чар със старинните къщи с високи комини и каменни покриви.

Говори се, че водата от аязмото на женския манастир "Свети Архангел Михаил" лекува много болести. Той е кацнал на огромна скала над морето, от която гледката е зашеметяваща.

Алики пък е най-красивото място на острова. Неговият "залив на русалките", както и полуостровът, наречен "свещената скала на Тасос", си заслужава да се видят.