Йената поевтиня до едноседмично дъно спрямо долара днес, след като изборната победа на управляваща коалиция през уикенда породи очаквания за допълнителни икономически стимули и подсили рисковите нагласи.

Ръстът на пазарите на акции спомогна за разпродажбите при йената, която напоследък поскъпна на фона на нарасналото търсене на активи убежища, след като Великобритания гласува да излезе от ЕС.

Доларът се оскъпи с 0.3%, до 103.05 йени, и докосна нивото от 103.29, което бе най-високото от 1 юли насам.

На фона на пониженията на йената, еврото добави 0.5% към стойността си, до 114.17 йени. Спрямо долара, еврото добави 0.2%, до 1.1083.

Японският премиер Шиндзо Абе обяви вчера, че ще инструктира министъра на икономиката Нобутеру Ишихара да започне работа по изготвянето на пакет за фискални стимули, но не спомена какъв ще е неговият размер.

Източници от управляващата партия споделиха пред Reuters преди изборите, че правителството е готово да похарчи над 10 трлн. йени (97 млрд. долара).

Изнесените в петък данни за щатската икономика бяха много по-добри от очакваните, но пазарните участници се съмняват, че Федералният резерв ще вдигне лихвите през тази година, на фона на изненадващото решение на британските гласоподаватели страната им да напусне ЕС.

Британският паунд поскъпна с 0.6%, до 1.3078 спрямо долара, отдалечавайки се от достигнатото миналата седмица 31-годишно дъно от 1.2798 долара.

Ръстът на паунда идва на фона на новината, че министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей ще оглави правителството на страната.