Фамозният храм Падманабасвами, посветен на бога Вишну, смятан за създател на вселената, се намира в индийския щат Керала.

През вековете множество владетели и династии даряват злато и бижута на храма. Понякога тези подаръци са с огромна стойност – според легендата, когато принцовете наближавали зряла възраст, традицията изисквала на Падманабасвами да бъде дарено толкова злато, колкото е теглото им.

Днес градските легенди разказват, че всички тези съкровища все още лежат скрити в тайни трезори под античния храм.

Никой не знае на колко години е храмът. Част от учените твърдят, че е създаден преди повече от 5000 години. Още в древността той е известен с невъобразимия размер на богатството си. В древни текстове е описван като "Златния храм", говори се и за неговите стени от чисто злато.

Съкровищата на светата обител са трупани в продължение на няколко хиляди години. Те са дарявани на бог Вишну от различни индийски династии, както и от управници и търговци от Месопотамия, Йерусалим, Гърция и Рим.

Смята се, че във времена на война много малки храмове от околността носят ценностите си за съхранение в Падманабасвами, като така увеличават неговото богатство.

Дълго време храмът и неговите активи са контролирани от кралското семейство Траванкор. През 2011 г. Върховният съд на страната нарежда тайните му трезори да бъдат отворени.

Разкрити са пет от шест съкровищници. В тях са намерени огромно количество ценности, сред които 800 килограма златни монети, златен сноп с тегло 500 кг, над 2000 златни накита, трон от чисто злато, осеян със стотици диаманти и други скъпоценни камъни, хиляди други предмети, изработени от ценни метали, както и скъпоценни камъни.

Съкровището се оценява на повече от 20 млрд. долара, без да се отчита историческата му стойност, която вероятно ще възлезе на най-малко десет пъти повече.

Вижте още: Съкровище, неограбено от нацистите, откриха след 70 г. в Аушвиц

Отварянето на трезорите прилича на сценарий за филм с главен герой Индиана Джоунс. За вратите се изискват множество ключове, а след това се налага поне петима мъже да повдигнат плоча от пода, зад която се крие тесен коридор със стълби.

В долната му част се намира трезорът. Преди обаче учените да стигнат до него, се налага пожарникари със специално оборудване да изсмучат въздуха от коридора и да го напълнят с кислород. Оказва се, че голяма част от богатството първоначално е съхранявано в дървени кутии, но с времето те се превръщат в прах. Така злато и скъпоценни камъни просто стоят на купчини върху прашния под на стаята.

Част от съкровищата в храма - златни съдове и бижута

Но това е само върхът на айсберга.

Смята се, че все още неотвореният шести трезор и най-големият и най-богатият от всички. Легендата разказва, че там е скрита камера с дебели стени, изработена от масивно злато и съдържаща неизмерими богатства.

Според оценката, направена от кралското семейство Траванкор, съкровището в неотворения трезор може да струва най-малко 1 трлн. долара. Ако е истина, това би могло да бъде най-голямото неоткрито съкровище в историята на света.

Въпросът, който възниква, е кой трябва да управлява богатството и как то трябва да се използва. Намеренията на индийското правителство е да претопи златото и от него бижутери да изготвят бижута, които да задоволят ненаситния апетит на страната за жълтия метал.

Повторно използване на скъпоценния метал може да намали годишния внос на злато в Индия с една четвърт, според правителствени и индустриални източници. Но други твърдят, че златото принадлежи на храма и следва да бъде оставено недокоснато.

Статуя на бог Вишну, изработена от чисто злато и тежаща 32 килограма

Докато тези дебати текат в страната, правителството затегна мерките за сигурност в храма. За да се защити огромното богатство, е инсталирана една от най-съвременните системи за сигурност, която пази несметното богатство от лоши намерения.

Снимки: amusingplanet.com