Два екипа, издирващи местонахождението на изчезналия преди около 70 г. нацистки влак, натоварен със злато, тази седмица дадоха разнопосочна информация по отношение на това дали той е открит.

Екипът търсачи на съкровища, който първоначално заяви, че е е отркил доказателства за наличието на влака в тунел в Полша, потвърди ппозицията си на пресконференция вчера.

"Имаме влак и къс тунел," заяви Пьотр Копер.

Екип от учени от Кравовския университет обаче се разграничиха. "Може да имаме тунел, но там няма влак," е заявил един от учените пред журналисти.

И двата екипа са използвали радар, а учените са използвали и допълнително оборудване.

Вижте още: Русия иска дял от нацисткия влак със злато, открит в Полша

Смята се, че влакът изчезва през 1945 г. в края на Втората световна война. Влакът е тръгнал от Вроцлав, тогава част от Германия, в посока Влабжих, но така и не достига до своята дестинация.

Смята се, че влакът се намира в един от многото железопътни тунели, които са били построени в района на Влабжих по време на войната и които са били запечатани впоследствие.

Търсачите на съкровище настояват за 10% от стойността на златото, което може би струва доста над 1 млн. долара, според полските власти.

Примамливата парична награда обаче крие и риск, тъй като влакът може би не е натоварен единствено със злато.

На влака може да има необезвредени бомби, а ако той се намира в подземен тунел, натрупването на метан може да крие допълнителна опасност от екзплозия, според властите.