След години на бърз вътрешен растеж, най-големият хеджфонд в света изглежда забавя темпото.

Ръководената от милиардера Рей Далио компания Bridgewater Associates, чиито фондове управляват активи за 154 млрд. долара, е известна с това, че наема стотици хора всяка година. От фонда обаче сега са информирал компаниите за човешки ресурси да отменят интервюта с потенциални служители, пише CNBC, позовавайки се на запознати източници.

В последните седмици десетки интервюта за работа са били отменени, а преговорите в напреднала фаза с потенциални нови служители са били прекратени, според същите източници.

Някои от външните компании, с които Bridgewater работи за наемането на нови служители, са споделили, че засега няма да бъдат използвани.

Засега не става ясно дали спиране на наемането на хора в някои сфери е временно или пък е отражение на усилията на компанията за ограничаването на размерите й. В момента изглежда, че не се говори за уволнения. Bridgewater има 1 500 служители, като повечето от тях работят в огромната й централа в Уестпорт, Кънектикът.

Признаците на забавяне при наемането на хора се проявяват у Bridgewater във време, в което редица хеджфондове, които се представят слабо, започват да уволняват служители. Компанията на милиардера Бил Акман, Pershing Square Capital Management, която управлява активи за 12 млрд. долара, наскоро уволни над 10 свои служители, след като основния й фонд губи 19.1% от началото на годината.

Основният фонд на Bridgewater Pure Alpha губи 8.8% от началото на годината, докато фондът All Weather отчита ръст от 10.4%.

Миналата година обаче представянето им беше наобратно, като All Weather донесе на инвеститорите 6.9% отрицателна доходност, докато Pure Alpha отчете ръст от 4.7%.