Фонд на Blackstone Group LP, разпределящ средства към други хеджфондове, е загубил близо половината от активите си през този месец. Това е станало реалност, след като най-големият му инвеститор - в лицето на Fidelity Investments, са намалили дела си.

Клиенти на фонда Blackstone Alternative Multi-Manager Fund са изтеглили 585.5 милиона долара през първите три седмици на месеца, с което активите на фонда са останали в размер на 631.2 милиона долара.

За сравнение, преди началото на месеца, фондът е разполагал с активи в размер на 1.2 милиарда долара, според данни на Morningstar Inc.

През 2013 година Fidelity е насочил близо един милиард долара от активите си към фонда. С изтеглянето на институцията обаче неговите активи са намалели драстично.

Fidelity бяха насочили тези средства посредством дружеството Portfolio Advisory Service, управляващо средствата на заможните клиенти на институцията.

„И макар да използваме алтернативни стратегии, за да диверсифицираме портфейлите на нашите клиенти, като цяло инвестиционната ни стратегия остава насочена към традиционните класове активи“, коментира Никол Гудноу, говорител на Fidelity.

Към 31 януари Fidelity е управлявало средства в размер на 142 милиарда долара. Минималното изискване, за да се управляват сметки, е 50 000 долара.

През изминалия месец от Fidelity изтеглиха средства от друг алтернативен фонд - Arden Alternative Strategies Fund, като това доведе до неговата ликвидация, според запознати.

Фондът на Blackstone е носел годишна възвръщаемост от средно 3%, откакто е основан. За сравнение представянето на широкия индекс S&P 500 е 9.8% за същия период.

През изминалата година той е донесъл доходност от 4%, като е бил 91% от конкурентите си в своя сектор. Тази печалба обаче бе бързо заличена от началото на годината до 22 март, когато загубата за инвеститорите е възлязла на 4.2%.