Плантацията Уитни се намира в близост до Уолъс, в Луизиана, САЩ. Основана през дните преди Гражданската война, тази бивша плантация за захарна тръстика е първият музей в Америка, посветен изцяло на робството.

Имотът първоначално е известен като Хейдел, след като неговият собственик - емигрант от Германия на име Амбройс Хейдел, купува този участък земя през 1750-те г.

Първоначално тук се отглежда индиго, но синът на Амбройс - Жан Жак, превръща мястото в захарна плантация в началото на 1800-те.

Тогава всички земеделски дейности в страната се вършат от африкански роби. През годините в тази плантация са живели, работили и загинали 350 роби.

През 1999 г. имотът е купен от адвокат от Ню Орлиънс на име Джон Къмингс. През следващите 15 години Къмингс инвестира 8 млн. долара от личните си пари и време, за да го превърне в първия музей на робството в САЩ, в опит да опише един от най-срамните периоди от американската история.

Освен паметници, експонати и произведения на изкуството, в музея има и "Стена на честта", върху която са гравирани имената на 350 роби, които прекарват живота си в плантацията. Има и друг паметник, посветен на 107 000 души, поробени в Луизиана.

В друга част на имота се намира скулптура на черен ангел, носещ бебе, върху която са записани имената на 2200 бебета-роби, които не са доживели третата си година.

В плантацията днес са достъпни още основната къща в креолски стил, къщата на надзирателя, магазинът на плантацията, както и домовете на робите.

Части от земята все още се използват за отглеждане на захарна тръстика.

Снимки: amusingplanet.com