За периода 2011-2015 г. българският износ, измерен в щатски долари, намалява средногодишно с 1%.

Негативната тенденция се дължи на спад от 5% през 2014 г. и още по-голям спад от 12% през 2015 г.

За петте години световният внос се е свил с 2% средногодишно, а само през 2015 спрямо 2014 г. спадът е с 13%, т.е. България се представя малко по-добре от повечето основни търговски партньори.

През 2015 г. стойността на еврото към щатския долар спада с 20% спрямо 2014 г. Това се отразява на всички икономики, обвързани с еврото. Например, въпреки че българският износ в долари спада с 12%, България се изкачва в световната ранглиста на износителите от 65 на 64 място, става ясно от анализ на Българската стопанска камара.

Други причини за спада могат да се търсят в колебанията на цените на суровините. В световен план количеството на търгуваните суровини не се променя драстично, но в стойностно изражение има спад – и поради цените, и поради курса на долара.

Сред водещите 20 стоки в износа ни, само 4 имат ръст в единичните цени, а с най-голям спад в цените са метали, горива, пшеница и електрическа енергия.

Например, водещият продукт в експортната ни листа – катодна мед, макар да има 6% ръст в количеството поради спад с близо 19% на цената бележи стойностно намаление 2015 спрямо 2014 г. с почти 14%:

На повечето от водещите пазари също бележим спад, като намаление над средното от 12% има при износа за Турция, Гърция, Франция, Белгия, Китай, Русия. Значителен ръст има на пазарите на Египет, Словения, Кипър, Иран, Саудитска Арабия.

Българският износ е 25.779 млрд. щатски долара. Както и досега, България е лидер в износа на някои нишови продукти. Наблюдава се ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност като медикаменти, електрически и електронни изделия, машини, детайли и възли за автомобили.

Кои са водещите стоки в износа на България и стоките с най-високо място в световния износ?

С близо 1.2 млрд. долара, но със спад от 14% за изминалата година, рафинираната катодна мед заема водещо място в българския износ през 2015 г. Леките нефтени деривати също съставляват близо 1 млрд. долара от износа ни, но спрямо година по-рано се отчита понижение от 29%.

Спад от 18 и 49 на сто има и при други водещи стоки от износа на България – нерафинирана анодна мед и други нефтени деривати, а топ 5 на стоките се допълва от медикаментите в дози – 670 млн. долара (спад от 18%, спрямо 2014 г.).

Пшеницата и електроенергията също имат обем от над 600 млн. долара годишен износ.

Най-голям пазарен дял имаме при брашна от маслодайни семена – 21.8% от световния износ, временно консервирани череши – 19.2%, патешко месо – 17.1%, нефтени масла, анодна мед, маслодаен слънчоглед.

Именно брашната от маслодайни семена са единствената ни стока, заемаща първо място в световния износ за 2015 г.

На второ място сме при износа на нерафинирана анодна мед, нефтени масла, патешки дроб и временно консервирани череши.

Трети в света сме по износ на маслодаен слънчоглед, подсилени тръбопроводи от каучук, седалки и капаци за тоалетни чинии, медна ламарина и неподсилени тръбопроводи от каучук.