В днешно време много от големите индустриални градове по света страдат от дефицит на паркове и зелени площи или пък от тяхното неравномерно разпределение.

Квалифицираните архитекти често намират решение на този проблем чрез създаването на градски градини на покрива. Те могат да превърнат и най-замърсения и сив град в зелен и красив оазис.

Вижте най-забележителните ''живи'' дизайни на покриви. Те дават възможност на обитателите на сградата да избягат от шума, тълпите и замърсяването и по този начин подобряват качеството им на живот.

Moomin House, Япония

Тази приказна къща със зелен покрив е разположена в парк недалеч от шумната японска столица Токио.

International hall, Япония

Намира се във Фукуока и е един зелен оазис в центъра на града. Около 35 000 растения, представители на 76 видове, растат заедно на 15 стъпаловидни тераси.

Хотел в Израел

Тази сграда в Елиат е украсена с кръгли дървета, които я правят да изглежда едновременно екзотична и много весела. В допълнение към възхитените погледи на минувачите, тя дава отлична възможност на посетителите на хотела да се предпазят от жаркото слънце.

Магазин със зелен покрив в Торонто

Цялата сграда, чийто покрив виждате на снимката по-горе, е построена с помощта на зелени технологии, но най-горната й част просто спира дъха.

Снимки: brightside.me

Хотел Rogner Bad Blumau Spa, Австрия

Проектиран от австрийския архитект Фриденсрайх Хундертвасер, това е истински шедьовър на модерното изкуство.

Колоритните фасади, кръглите прозорци, дърветата, храстите и тревата, покълнала от зеления покрив, правят сградата наистина доста необичайна и впечатляваща.

Къща в Китай

Дизайнът на тази китайска къща е толкова добре прикрит, че едва ли можете да го разграничите от зеленината на околното пространство.

Гараж в Канада

Иска ви се да имате малка градинка, в която да насадите любимите си цветя? Е, собственикът на този гараж си е осигурил пространство за това.

Nanyang Technology University Campus, Сингапур

Nanyang Technology University Campus е най-големият и определено най-красив университет в Сингапур.

Два извити зелени покриви, които създават едно отворено пространство над сградата, служат като място за отмора и общуване.

Кметството на Чикаго

Покривът на кметството на Чикаго не е обикновен, но за съжаление не е и лесно достъпен. Всяка година от кошерите на върха на сградата пчелари събират огромно количество мед.

Къщи със зелени покриви на Фарьорските острови

До втората половина на 20 век покривите, направени от пръст, са най-често срещаният вид в скандинавските държави.

Познайте какво е основното предимство за хората, живеещи в тях – зелените покриви служат като естествена изолация.

Шведски ресторант в САЩ

Собствениците на този шведски ресторант в САЩ отиват още по-далеч, отколкото всеки друг в нашия списък, създавайки уникална търговска марка за техния бизнес – кози на паша на покрива!

Снимки: brightside.me