Преди девет години недоспалата Ариана Хъфингтън била толкова изтощена, че припаднала в офиса и при падането си счупила скула на лицето.

Това преживяване кара Хъфингтън, която е президент и главен редактор на Huffington Post Media Group, напълно да промени собствените си навици и да призовава и другите да направят същото.

В новата си книга "Революцията на съня" тя твърди, че ако човек се наспива добре (между седем и девет часа на нощ), това му помага да води по-продуктивен живот.

"След като си набавим всичкия сън, от който имаме нужда, всичко останало се случва по-добре," казва Хъфингтън пред CNBC. "Справяме се по-добре на работното си място и в изграждането на бизнес. Нашето здраве е по-добро. Чувстваме се по-щастливи."

И така какво прави Хъфингтън, за да си гарантира необходимото количество сън? Тя споделя четири стъпки, които следва всеки ден:

1. Оставя всички електронни устройства

"От съществено важно значение е човек да се научи да се изключва," казва Хъфингтън. По този начин нейната програма преди лягане започва с гасене на всички устройства. Това означава никакви телефони, таблети или телевизия.

2. Тя взема гореща вана

"Един от моите ритуали е да отмия деня," казва тя. "Ако не ви харесвате да вземате вана, можете да вземете душ."

3. Облича се за сън

Това, което се случва след ваната, е също толкова важно, според Хъфингтън. Тя твърди, че това, с което човек си ляга облечен, може да подобри или да влоши качеството на съня, затова облича подходящи за случая неща. "Преди спях с дрехи, с които ходех на фитнес. Така мозъкът получава объркващи сигнали: 'На фитнес ли отиваме, или ще спим?'"

4. Тя чете книга

Последната стъпка на Хъфингтън е да почете книга преди заспиване — без електронни книги. "Никакви екрани," казва тя. "И само книги, които нямат нищо общо с работата – романи, поезия, каквото и да било."