Продажбата на историческото ранчо Waggoner в Тексас бе обявено от американско списание за земеделски собственици за „Сделката на века“.

Ранчото, което е с големината на Лос Анджелис и Ню Йорк, взети заедно, бе обявено за продан за сумата от 725 млн. долара. До момента няма яснота относно окончателната цена, която новият собственик Стан Кронке е платил за него. Милиардерът е собственик на редица спортни отбори, сред които и футболният тим на Арсенал.

Waggoner е най-голямото неразпокъсано щатско ранчо с площ от 520 527 акра (210 650 хенктара, или 2 072 кв. км). Продажбата на Кронке включва и допълнителна земя, с която общата площ става близо 535 000 акра.

Намиращото се в Южен Тексас, King Ranch е с по-голяма площ, която обаче е разпокъсана на няколко места. Waggoner се намира на около 280 км от Далас, като се простира в шест окръга и е по-голямо от Лос Анджелис и Ню Йорк, взети заедно.

Продажната му цена бе четири пъти по-голяма от най-високата обществено известна сума от 175 млн. долара, платена през 2007 г. за ранчото на семейство Форбс в Колорадо.

С 6 800 глави добитък, ранчо Waggoner се нарежда сред 20-те най-големи в САЩ. То също така е известно със състезателните си коне, които наброяват 500. Освен това ранчото разполага с 1 000 петролни кладенци, 30 000 акра обработваема земя и голяма популация от елени, пъдпъдъци, диви прасета, водни птици и други диви животни.

Ранчото е създадено от от отглеждащия говеда и коне У. Т. Уагонър. Той е син на Дан Уагонър, който пък започва да изкупува земя в Тексас през 1850 г. До началото на 20-и век на територията на ранчото вече бил открит петрол, а обърнатата емблема с трите букви „Д“ на Waggoner вече била тексаска легенда.

Множество зрители идвали да гледат как президентът на САЩ Теодор Рузвелт ловувал вълци в имението. Популярният американски хуморист от 20-те и 30-те години на миналия век посещавал ранчото редовно, като понякога играел поло.

69-годишният Стан Кронке притежава състояние от 7.9 млрд. долара, според сп. Fobres.