Очакванията за края на жътвената кампания са за рекорден добив - такъв, какъвто досега не сме имали. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева, като поясни, че се очаква годината да завърши с рекорден добив на пшеница.

Официалните резултати от жътвата ще бъдат обявени в края на август, добави Танева. Според нея резултатите в повечето сектори на земеделието са положителни.

"Налице е ръст и при животновъдството, и при трайните насаждения, и при производството на зеленчуци и оранжерийното производство. Всичко това говори добре за земеделските производители и за начина, по който могат да работят", каза министър Танева, цитирана от вестник "Стандарт".

Производителите на жито обаче са притеснени заради ниската изкупна цена на пшеницата, която поставя някои фермери дори пред проблема дали ще оцелеят. Изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури се движат много под нивата отпреди една година.

Най-голямо е намалението на годишна база при хлебната пшеница - с 16.9%, до 248 лв. за тон без ДДС, сочат последните данни на Министерството на земеделието. При фуражната пшеница намалението на цената е с 13.8%, до 240 лв. за тон без ДДС.

Сериозно понижение има и при цената на ечемика - с 14.5%, до 236 лв. за тон. По-слабо изразено е намалението на цената при царевицата, слънчогледа и рапицата - съответно с 2.9%, 4.9% и 9.1% до 270 лв., 653 лв. и 661 лв. за тон без ДДС.

През последната седмица на юли обаче има леко покачване на цените на зърнените и маслодайните култури. Само при слънчогледа отново е регистриран спад с 1.7% за седмица. При хлебната и фуражната пшеница има седмично повишение в изкупните цени съответно с 1.2% и 0.8%.