Не, очите не ви лъжат. Олимпийските плувци наистина носят две шапки в басейна.

Всъщност, това изобщо не е нова мода. Феноменалният Майкъл Фелпс, който вече може да се похвали с рекордните 21 медала от Олимпийски игри, както и Кейти Ледецки, която само от тази Олимпиада има три, носят по две шапки в продължение на години.

Първата причина за това може би е очевидна. Двете шапки държат по-здраво очилата на плувеца – те се поставят върху първата и под втората.

Втората причина обаче е с по-голяма важност. Смята се, че двете шапки – вътрешната, която е латексова, и външната, която е силиконова, подобряват резултатите, макар и минимално, пише Washington Post.

"Външната силиконова шарка поддържа формата си и не се бръчка толкова, колкото вътрешната, като по този начин причинява по-малко съпротивление," смята бившият олимпийски помощник-треньор Дейв Сало.

Латексовата шапка пък приляга по-добре към главата, докато силиконът може да се изхлузи, както се случи с американката Дана Волмър на финала на 100 метра бътерфлай на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Тя обаче спечели златото, дори и само с една шапка, което показва, че ефектът на метода все пак не оказва сериозен ефект върху резултатите.