На най-големия рибен пазар в света рибата може да струва милиони
Сгушен между река Сумида и луксозния търговски район Гинза, Tsukiji, в центъра на Токио, е голям пазар на едро за плодове, зеленчуци, цветя и месо, но мястото е известно предимно с търговията с риба и морски дарове.
Всеки ден около 2000 тона морски дарове минават през него. Това е най-големият пазар на едро за риба и морски продукти в света, а също и един от най-големите пазари за храни на едро от всякакъв вид.
Ранният рибен пазар в Токио, на име Uogashi, е създаден през 16 век като място, на което се продава рибата, която не е купена от замъка Едо - кралската резиденция на шогуна. По това време Токио е известен с предишното си име - Едо. Тъй като градът се разраства, същото прави и Uogashi.
След 1923 г., когато земетресение опустошава голяма част от центъра на Токио, включително рибния пазар, той се мести в района Tsukiji.
Започва да функционира през 1935 г., и оттогава насам е една от най-популярните туристически дестинации в града. Най-известната част от него са търговете за риба тон, когато за една-единствена риба могат да бъдат похарчени няколко хиляди долара.
През 2013 г. 489-килограмов червен тон е продаден за умопомрачителните 1.76 млн. долара.
Търговете се провеждат на "вътрешен пазар", където само лицензирани търговци на едро имат право да работят. Посетителите започват да се редят на опашка в 3 сутринта, за да бъде сред щастливците, които имат право да наблюдават търга.
„Външният пазар" е отворен за всички и е смес от магазини за търговия на едро и дребно, които продават японски инструменти за кухнята, ресторантьорско оборудване, хранителни стоки, както и морски дарове.
Търгът започва в около 5:30 ч. и приключва в 10 ч. След като рибата е купена, тя се нарязва и подготвя за продажба на дребно в един от многото магазини в рамките на пазара.
За големи риби като риба тон, това е сложен процес. Замразените тон и риба меч често се режат с големи лентови триони, а прясната риба тон се разфасова с изключително дълги ножове, някои от тях достигат метър дължина.
На Tsukiji се предлагат повече от 400 различни вида морски дарове - от евтини морски водорасли до най-скъпия хайвер, както и от малки сардини до 300-килограмови риби тон и дори китове.
Около 700 000 метрични тона морски дарове на стойност 5.9 милиарда долара се продават тук всяка година.
По-късно тази година пазарът Tsukiji ще бъде преместен на ново място в Токийския залив. Управата на града планира на предишното му местоположение да бъде изграден път, който е част от подготовката на Токио за Олимпиадата през 2020 г.
Снимки: amusingplanet.com