Притесненията за стабилността на скалите по крайбрежието Джурасик могат да доведат до затварянето за туристи на един от най-популярните плажове във Великобритания. Местните власти призоваха хората да стоят настрана от скалите заради страх, че могат да рухнат под краката им. Миналата седмица огромна скала падна в залива Уест в Дорсет, което засили опасенията, че някой може да пострада сериозно или да загуби живота си.

Преди четири години 22-годишната Чарлът Блекман загина, след като беше премазана от 400-тонна скала, която падна на плаж близо до Бъртън Брадсток.

Daily Telegraph избрява и други плажове, смятани за едни от най-опасните в света:

Реюнион

Остров Реюнион представи миналата година нови начини за спиране на нападенията на акули в опит да се отърве от лошата си слава на най-смъртоносния плаж в света. Френската територия, на 225 км от Мавриций в Индийския океан, е преживяла 20 нападения, седем от които с фатален край, от 2011 г. насам. Това означава, че в последните пет години 13 на сто от всички нападения на акули, завършили със смърт, в света са станали около малкия остров с дължина 64 км.

Остров Фейзър, Австралия

Морета, което заобикаля остров Фрейзър, югоизточно от Куинсланд, са забранени за туристите. Освен ако нямат нищо против да плуват с акули и медузи, докато се борят със силните течения. Ако пък се насочите към брега, можете да се натъкнете на някои от най-смъртоносните паяци в света, на някой и друг соленоводен крокодил, както и на динго, което понякога напада хора.

Гансбаай, Южна Африка

Тази част от света е територията на голямата бяла акула. На няколко километра от брега се намира малкият воден канал Шарк алей между остров Дайър и Гейзър Рок. Той приютява колония от около 60 000 тюлена, които привличат големи бели акули и орди от туристи с фотоапарати, които се озовават в капана на акулите.
Прая-ди-Боа-Виажем, Бразилия

Този популярен пясъчен плаж в Ресифе, Бразилия, привлича плажуващи през цялата година и някога се смяташе, че няма акули. Но от 1992 г. тук са регистрирани най-малко 50 нападения на акули, от които 19 с фатален край. Еколози казват, че причината е унищожаването на крайбрежната екосистема в областта от рибарските кораби, които се доближават все повече до крайбрежната линия. Ако това не е достатъчна причина за предпазливост, имайте предвид, че престъпността в града е висока.

Шънджън, Китай

Освен че е леко пренаселен, плажът в Шънджън, близо до границата с Хонконг, напомня, че удавянията са основната причина за смърт при децата на възраст между 1и 14 години в народната република.
Северната територия и Куинсланд

Всяка година между октомври и април нашествие от кубомедузи налага затварянето на стотици плажове в Северна Австралия. Те са едни от най-смъртоносните същества в света и са отговорни за смъртта на най-малко 70 души от 1883 г. насам. Ужилването е води до такава агонизираща болка, че някои жертви получават спиране на сърцето, преди да успеят да стигнат до брега.

Окръг Волуша, Флорида

Повече непредизвикани нападения от акули са се случили край бреговете на окръг Волуша във Флорида, отколкото в цяла Южна Африка – 267 от 1882 г. Нито едно обаче не е било с фатален край. Освен това е по-вероятно да ви удари гръм във Флорида, отколкото на което и да е друго място в Северна Америка: 71 смъртни случая заради поразяване от гръм са били регистрирани в щата между 1997 и 2006 г.
Чоупати бийч, Индия

Гмуркайте се, водата е чудесна! Отдавна Чоупати бийч в Мумбай има репутацията на един от най-мръсните в света, а водата тук е напълно негодна за плуване. Плажът обаче не може да бъде пренебрегнат в началото на септември, когато жителите на Мумбай се стичат тук, за да отпразнуват хиндуистки фестивал. Но плановете за облагородяване на плажовете в региона явно са застопорени.

Копакабана, Бразилия

Той не е като Прая-ди-Боа-Виажем в Ресифе с едва шест потвърдени нападения на акули от 1931 г. насам, но по-голямата опасност тук са джебчиите. Кражбите са често явление, така че оставете фотоапарата и портфейла си на сигурно място в хотела. По време на Олимпиадата нямаше много съобщения за кражби на плажа, така че ще е интересно да разберем дали крайбрежната линия в града е прочистена от джебчии за постоянно.

Атолът Бикини, Маршалови острови

Това място, включено в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, е опасно по две причини – ядрена радиация и акули. Тук са извършени над 10 ядрени опита между 1946 и 1958 г., въпреки че островът е обявен за безопасен от САЩ през 1997 г. Местните жители обаче отказват да се завърнат, а консумирането на плодове и зеленчуци от региона не е препоръчително. Така че в никакъв случай не доближавайте паднали кокосови орехи. Освен това липсата на риболовна дейност в областта в последните 65 години означава процъфтяващ морски живот, включително многобройни акули. Многобройните потънали кораби в региона привличат стотици водолази всяка година.

Червен триъгълник, Калифорния

В тази част от северното калифорнийско крайбрежие са извършени 11% от всички регистрирани атаки на големи бели акули. Голямата популация на морски бозайници, включително тюлени, видри и морски лъвове са отговорни за това.

Килауеа, Хавай

Внимавайте, когато постилате кърпата си. Черният плясъчен плаж в Килауеа, на най-големия хавайски остров, се намира близо до един от най-активните вулкани в света. Той изригва постоянно от 1983 г. насам, като изхвърля лава в океана. Освен това на Хаваите са регистрирани 102 непредизвикани нападения от акули от 1828 г. насам, осем от които с фатален край.

Плажът Сиполите, Мексико

Твърди се, че думата сиполите изва от местен диалект, който означава „плаж на мъртвите“. Малкият, но много посещаван плаж, попелярен сред нудистите, е известен с големите си върни и опасни течения. През 1995 г. е създаден отряд от доброволци, благодарение на който броят на удавянията намалява значително, а между 2007 и 2008 г. не е регистриран нито един смъртен случай при 180 спасявания на удавници.

Плажовете по Амазонка, Бразилия

Гмуркане в Амазонка означава да споделите водата с пирани и анаконди. Останете на брега.

Стайтс, Великобритания

Плажът Стайтс в Йоркшир е определян като един от най-лошите в Европа заради замърсените си води и е сред 31 във Великобритания, които не отговарят на основните европейски стандарти. Какви са рисковете от къпане в мръсни води? Остра диария, менингит, тифоидна треска, хепатит А.