По време на последните три Олимпийски игри, провели се в Пекин, Лондон и Рио, Юсейн Болт спечели общо 9 златни медала, след като успя да победи конкуренцията в състезанията на 100 м, 200 м и щафетата 4x100 метра, заедно със съотборниците си от Ямайка.

В резултат на успехите си, наредили го сред най-великите атлети в света за всички времена, Болт печели и доста пари. Само партньорството му с Puma ще му носи по 10 млн. долара до 2025 г. на година, според сп. Forbes.

Вижте как печели и харчи парите си Болт днес:

Доходите на Болт за последните 12 месеца се равняват на 32.5 млн. долара, което го нареждат на 32-а позиция сред най-добре платените спортисти в света.

Договорните му отношения с Puma датират от 2002 г.

Останалите му спонсори са компанията за луксозни часовници Hublot, както и тонизиращите напитки Gatorade и Virgin Media, носещи му между 1 и 4 млн. долара на сезон.

Доходите от участия са донесли на Болт сумата от 2.5 млн. долара за последните 12 месеца, спрямо 30 млн. долара от спонсори.

Те са гарантирани най-вече от участията му в състезанията от Диамантената лига, носещи му по 400 000 долара плюс 10 000 долара за победа.

Спринтьорът обожава да шофира Nissan GT-R, закупен за около 105 000 долара

Болт притебава и златен GT-R, който му е подарък от Nissan, след игрите в Лондон през 2012 г.

Израсналият в столицата на Ямайка Кингстън атлет прекарва голяма част от живота си в своята родина. Именно затова, една от най-големите му покупки и тази къща, но в медиите липсват данни за точната сума на сделката.

Рапърът Шон Пол е един от съседите на Болт. Съседите му обаче се оплакват доста често от шумните партита, който той организира.

През 2015 г. той прави сметка на стойност 13 000 долара в местен клуб, но забравя да плати. Болт се връща още на следващата сутрин, за да поправи грешката си.

Тежките състезания изискват и добра почивка. На Бахамите е чудесно, писа преди време Болт в Twitter.

Той обаче не забравя откъде е тръгнал. Освен, че дарява спортна екипировка на своето училище, той помогна и с парично дарение на стойност 1.3 млн. долара.

През 2013 г. пък дари 4 млн. долара за възстановяването на болница в Ямайка.

Музиката е едно от хобитата на Болт. Атлетът обича да пътува, но често го прави в частен самолет.

Често е засичан с едни от най-известните личности в света. Наскоро дори Принц Хари се снима с него.

През повечето време, Болт е на пистата. Той споделя, че ще се откаже след края на Световното първенство в Лондон през 2017 г. Последният път, в който той бе победен е през далечната 2007 г.