115-метровата яхта на име Pelorus, която е построена през 2003 г. смени собствеността си. Изградената по поръчка за саудитски богаташ яхта, е продадена на Роман Абрамович няколко месеца след пускането й на вода.

По това време Pelorus е 11-а най-дълга яхта в света, като остава дълго време във „Флотата на Абрамович“. Руският милиардер се развежда през 2007 г., но яхтата е ползвана до 2011 г. от бившата му съпруга Ирина.

През май 2011 г. Абрамович продава яхтата на Дейвид Гефен, който само месеци по-късно прави значителна печалба, след сделка за 280 млн. долара за нея с шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Наян, който е син на основателят на Обединените Арабски Емиства Зайен бин Султан Ал Нахаян и настоящ владетел на Абу Даби.

Новият собственик на яхтата също е милиардер. Китайският богаташ Самуел Так Лий притежава 2.9 млрд. долара, според сп. Forbes, натрупани предимно от инвестиции в недвижими имоти.

Яхтата, която може да плава с максималните 37 км/ч, разполага с басейн, джакузи и в края на сезона ще претърпи основен ремонт в следващите месеци