Най-големия летателен апарат в света катастрофира по време на втория си изпитателен полет, съобщиха британските медии.

Вчера дългият 90 метра Airlander 10 заби нос в земята при опит за кацане на летателната база Cardington Airfield в Бедфордшър, Англия. Добрата новина е, че приземяването всъщност е много по-меко, отколкото може би изглежда на пръв поглед.

Airlander 10 е хибриден летателен апарат, който комбинира елементи от технологиите, използвани в цепелини, самолети и хеликоптери. Основната част от масивния му корпус се състои от огромен балон с хелий, осигуряващ част от подемната сила на апарата.

Все пак Airlander 10 не се отървава съвсем без драскотини. Поражения претърпява предната част на апарата, включително и пилотската кабина. За щастие екипажът на самолета е невредим, съобщиха от компанията Hybrid Air Vehicles (HAV), която е отговорна за проектирането и разработката на апарата.

HAV разработва оригиналния вариант на Airlander 10 - HAV 304 - по поръчка на американската армия, която планира да използва дирижабъла за наблюдение по време на войната в Афганистан. Поради съкращения в бюджета за отбрана на САЩ проектът е анулиран през 2013 година, но HAV не се отказва от разработката си и се захваща да преустрои модела за граждански цели.

Според английската компания, Airlander може да намери приложение като инструмент за наблюдение, комуникации, доставки на хуманитарна помощ и дори и като средство за граждански полети. Дирижабълът развива максимална скорост от близо 150 километра в час и може да остане във въздуха в продължение на 5 дни, когото е управляван от човек.