Колко пъти сте казвали на бивши колеги, че ще поддържате връзка? След три години се сещате, че нищо от плановете ви тогава не се е случило. Сега дори нямате идея с какво се занимават. Това ви кара да смятате, че е неподходящо да ги потърсите, само за да разберете с какво се занимават или да поискате услуга.

В същото време може да не разполагате с адекватен повод, заради който да ги потърсите.

В такъв случай логично е да смятате, че не е добра идея да вървите по следите им, но това не означава, че ние не разполагаме с 3 причини, поради които е напълно приемливо да им изпратите имейл.

1. Загубили сте връзка, но не сте изгорили мост

Съществува голяма разлика между загубата на връзка с бивш колега и изгарянето на мостовете помежду ви.

Ако просто не сте били близки с някого за дълъг период от време, това е доста обичайно, ако се позамислите. Животът е такъв, хората се движат насам-натам, сменят работното си място, женят се и т.н.

Но ако се наложи да помолите този човек за услуга, съмняваме се, че той ще прочете имейла ви и ще си помисли „Какъв гадняр! Не сме се виждали от толкова време, а той ме търси само за услуга“.

Ако все още сте смутени да помолите бивш колега за помощ, тогава просто възстановете връзката с него. Започнете, като опознаете какво прави той, как е, след това пристъпете към молбата си. Всъщност, донякъде сме напълно сигурни, че този човек ще бъде щастлив, че сте го потърсили.

2. Хората са по-предразположени към даване на кариерни съвети, отколкото си мислите

Дори и да са минали години, откакто обещахте да не прекъсвате връзка с бивш колега, обзалагаме се, че има едно нещо, което винаги забравяте – защо толкова добре сте се разбирали едно време с този човек.

Възможно е вашият колега да е проявявал емпатия, когато сте се сблъсквали с препятствия в кариерата си.

Дори и той да не се е замислял за вас, нищо не ви коства да му изпратите имейл.

Ако изпращате молба към него, вашият бивш колега със сигурност би помогнал, доколкото може.

3. Няма нищо за губене

Възможно е да не получите отговор от бившия си колега. Независимо дали той е зает с важен проект или пък е налице друга причина.

Милиони са верояностите и не смятаме да гадаем. Важното е, че нямате нищо за губене. Опитали сте.

В заключение ще кажем, че писането на писмо до хора, с които отдавна не сте в контакт, никога не е лесно. Със сигурност ще усетите вина, особено ако смятате да помолите за услуга.

Факт е обаче, че повечето хора биха се притекли на помощ. Освен това ще бъдат развълнувани да ви чуят отново. Затова не се страхувайте. Започнете да пишете още сега!