Жена, която пътува по света от пет години, разкри тайната на това как успява да си позволи този начин на живот на колела.

31-годишната Нина Рагуса от Флорида, САЩ, отпътувала за Банкок, Тайланд, един месец преди 26-я си рожден ден, и оттогава се е връщала у дома само два пъти, пише британският в. Daily Telegraph.

Тя спестявала за пътуването си две години, като работела в правна кантора през деня и в барове и на промоционални събития няколко вечери в седмицата. Така Нина успяла да спести 21 000 долара.

Тя използвала 13 000 долара, за да изплати сметки по кредитната си карта и осем месеца предварително от студентския си заем на стойност 40 000 долара. Тя заминала през май 2011 г. с 8000 долара в джоба.

Откакто поела на пътешествие, Нина, която в момента се намира в пристанищния град Дарвин, Австралия, изкачила вулканичен кратер в Индонезия, за да види как се издигат сини пламъци от земята, карала джет в Мозамбик, гмуркала се в Малайзия и се разхождала с орангутани в Суматра.

Младата жена разказва какво е да живееш пет години в чужбина, за обичайните проблеми при дългосрочно пътуване и най-вече как успява да си го позволи.

„Не съм богата, но определено искам да остана повече от няколко седмици, повече от няколко месеца. Реших да преподавам английски, за да мога да припечеля пари, докато живея в чужбина и пътувам“, разказва жената.

Тя се сдобила със сертификат за преподаване на английски като чужд език, преди да отпътува, който й позволил да преподава, докато пътешества.

Тя успяла да си намери работа като учителка в северната част на Банкок няколко дни след пристигането си и останала на работа там два срока. През 2012 г. Нина си намерила работа на две места – като преподавател по английски онлайн и като журналист на свободна практика.

„Намерих случайно тези две работни места, научих, че дори да не си сигурен как ще се развият нещата, ако търсиш, поемаш рискове и полагаш солидни усилия, наистина можеш да постигнеш нещо“, споделя Нина.

Докато пътувала в Югоизточна Азия, тя припечелвала между 1300 и 2600 долара на месец и успявала да живее само с 927 долара месечно, а понякога дори с по-малко. Нина казва, че любимият й начин на пътуване е да остава значително време на едно място.

„Живея в чужбина, за да опозная държавата и региона малко по-добре. След това използвам това място, за да отскоча до съседни страни за малко приключения“, казва Нина.

В обичаен ден тя се вози в местни транспортни средства, купува храна от пазари, среща се с нови хора, опознава културата, опитва да види „спиращи дъха места“ и да „пийне бира“.

В момента тя работи в бар и магазин за сърфинг, като спестява пари за следващото си приключение – пътуване с каравана през Австралия с приятеля й блогър Гарет Галван. Нина смята да посети всички седем континента до края на пътуването си. „Забавно е, животът в чужбина изглежда толкова лесен, когато си навън и виждаш планински пейзажи или съвършени залези“, споделя младата американка.

„Но ако се замислите, иронията е очевидна. Работата е неизбежна, независимо от историята, която снимката олицетворява. Това невинаги е лесен начин на живот. Той предлага постоянен поток от предизвикателства, които трябва да преодолееш, но всяка капка пот, сълзи и бира си струва“, категорична е Нина.

„Освен това възможностите за живот в чужбина са по-достижими, отколкото си мислите. Просто ви трябва правилен начин на мислене, за да се справяте добре. Аз бързо го научих, когато за първи път пътувах сама преди няколко години до континент, на който никога не съм била. Ще бъде страшно, объркващо и ще се проваляте. Зная, че ми се е случвало. Но да се провалите, след като сте опитали, е по-добре, отколкото да не знаете какво е можело да се случи“, казва Нина.

Можете да следите приключенията й на нейния сайт Where in the World is Nina или във Facebook и Instagram.