Азербайджан отбелязва 25 години от независимостта си тази седмица. По този повод в. Daily Telegraph публикува 25 интересни факта за тази малко известна страна в Централна Азия.

1. Хората в Азербайджан обичат палачинки

Кутаби – палачинки с пълнеж, са на практика азербайджанското национално ястие. Пълнежът може да бъде от тиква, зеленчуци, месо. След това палачинките се завиват и се пекат на тиган. Оставете Nutella-та у дома, азербайджанските палачинки са по-вкусни.

2. Страната е родина на древните хора

В най-големите дълбини на Азохската пещера в Западен Азербайджан археолози откриха инструменти и останки, датиращи отпреди 1.5 млн. години. Шестте отделения на пещерния комплекс съдържат множество праисторически останки и се смята, че са били обитавани близо два милиона години.

3. Въпросът за границите на Азербайджан е сложен

В Западен Азербайджан можете да преминете границата с Нагорни-Карабах, самообявена автономна област. Но тя е международно призната за част от Азербайджан и е известна с епичните си планински вериги, черничеви гори и лозя, които процъфтяват в долините й.

4. Азерите пият чая си с конфитюр

Нито едно събитие не е пълно, ако няма чай, поднесен с различни видове гарнитура. Той често се подслажда с конфитюр и е с вкус на лимон, мента, розова вода или мащерка.

5. Няма захар, няма сватба

Когато семействата уговарят бракосъчетание, подносът с чай дава добра представа как върви подготовката. Ако бъде поднесен без захар, значи са необходими още преговори. Ако има захар, сватбата определено ще се състои.

6. Конете в страната са герои

Карабхският кон, известен с високата скорост, която постига без усилия, интелигентността и издръжливостта си, е национално животно в Азербайджан. Тази порода е широко разпространена в страната и е една от най-старите в света.

В миналото жителите на Азербайджан са консумирали много конско месо, но сега то вече не се цени и е заменено от агнешко и говеждо.

7. Азербайджан е много малка държава

Тя е почти с размерите на съседните Армения и Грузия, но е значително по-малка от Турция, Иран и Русия, които също споделят граници с нея. Със своите 86 600 кв. км Азербайджан е около четири пъти по-голяма от Уелс.

8. В страната се ценят поговорките

Сред интересните примери са „От евтино месо хубава супа не става“, „Любезност не се продава на пазара“ и „Вместо да изпиша вежди, изваждам очи“.

9. Има цял град върху подпори

Поселището Нефт Даслари започнало живота си като петролна платформа в Каспийско море. Днес то е цял град върху подпори. Построен е през 1949 г. и общностите са изникнали около пекарни, магазини, културни зони, хостели и хотели.

10. Страната е богата на газ

Огнените планини отговарят напълно на името си, те пламтят непрекъснато с естествен пламък, захранван от огромните подземни газови находища. Планината, която се намира недалеч от Баку, привлича пътешественици и завоеватели от векове.

През XIII в. Марко Поло пише за мистериозните пожари, които горели на целия полуостров. Природният газ носи големи приходи на Азербайджан: през 2013 г. страната добива 29 млрд. куб. м. газ.

11. Както и на грозде

Макар че голяма част от приходите й идват от петрол и газ, Азербайджан произвежда също зърно, грозде, памук. Говедовъдството също е добре развито.

12. Валутата й прилича на еврото

Азербайджанската валута манат прилича на банкнотите евро със сходни размери и цветове. Но всяка банкнота е свързана с различни аспекти от националната идентичност: върху банкнотата от пет маната ще откриете откъс от националния химн, а банкнотите от 20 маната са украсени с меч, щит и шлем, които са символи на властта.

13. Азерите са силни

Ако се озовете в столицата на Азербайджан Баку, може да пожелаете да премерите сили на канадска борба: в града се намира Федерацията по канадска борба, която организира професионалната лига в страната. Внимавайте: това е сериозен бизнес в спортните зали и баровете на Баку.

14. Мирис на яйца? Виновни са вулканите

В Азербайджан има повече кални вулкани, от която и да е друга страна на Земята – над 400. Когато изригнат, пламъците от вулканите се издигат на повече от един километър във въздуха, а когато спят, бълбукат и изхвърлят вредни газове.

15. Азерите харесват красивите килими

Музеят на килимите беше открит през 2014 г. на крайбрежната алея в Баку в сграда, наподобяваща гигантски навит килим. Вътре можете да разгледате килими от всички епохи, идващи от цялата страна, както и да присъствате на демонстрации на техники за тъкане на килими.

16. Националният спорт се практикува под музикален съпровод

Човкан прилича на поло: играе се с извит дървен стик, а играчите яздят коне. Но дотук с приликите. Играта се практикува на фона на музика и всички играчи са облечени в национални костюми: бродирани туники, каскети и панталони.

17. Всички деца могат да плетат

Момичетата са обучавани да плетат от малки в подготовка за традиционните Турнири на седемте красавици: момичетата трябва да плетат чорапи по часовник и печели тази, която изплете най-добрия чифт.

18. Баку е доста чудат град

Столицата на Азербайджан често е сравнявана с Дубай заради разточителната архитектура и апетита към златото. Сред архитектурните забележителности са Център „Хейдар Алиев“, проектиран от Заха Хадид, кулата „СОКАР“, наподобяваща огледало, и небостъргачът „Кулите на пламъка“, които представляват петролните и газовите запаси на Азербайджан.

19. Можете да плавате през столицата

В Баку се намира Малката Венеция, изкуствен воден канал, който тече между магазини, ресторанти и места за забавление. Има редица острови, свързани с мостове и алеи, но най-добрият начин да се разходите е с гондола.

20. С малко руски ще стигнете далеч

Жителите на Азербайджан говорят азерски, но руският е вторият им език. Английският не е особено популярен.

21. Хлябът е свещен

Когато хлябът мухляса, азерските готвачи не просто го изхвърлят в кофата за боклук, а го слагат в чанти отделно от останалите отпадъци, за да покажат уважението си. Ако изпуснат троха хляб на пода, обичаят е да я целунат в знак на извинение.

22. В страната няма медийна свобода

Когато Баку прие Европейските игри през 2015 г., разследващи журналисти и правозащитници получиха забрана за достъп. Никой не беше изненадан: страната има ужасяваща история с нарушения на човешките права.

23. Повечето хора имат поне един златен зъб

Златната, бляскава усмивка е често срещана гледка, особено сред азерите от по-старите поколения. За някои това е елегантен начин да заменят изгнил зъб. За други то е равносилно на спестовна сметка.

24. Една от малкото запазили се кооперации се намира в Азербайджан

Реликва от съветските времена, кооперацията „Ивановка“ се управлява от цялата общност и хората преживяват от всичко, което отглеждат и произвеждат. Повечето азери обаче са забравили начина на живот по времето на съветското управление.

25. Бебетата се къпят в солена вода

Смята се, че къпането на новородени в солена вода ще ги направи силни, честни и смели. Ноктите на пръстите на ръцете и косата на децата се режат едва след първия им рожден ден.

Снимки: Pixabay