Бившият главен икономист на Международния валутен фонд Кенет Рогоф е интересен случай. Той е професор в Harvard University, гросмайстор по шахмат и като допълнение – може би най-големият противник на кеша в света.

С възгледите на Рогоф по отношение на кеша ни запознава Bloomberg в скорошен свой материал. Поводът е представянето на новата му книга – The Curse of Cash.

Рогоф смята, че е необходимо драстично намаляване на банкнотите в обращение в икономиката на САЩ, за да се намали делът на сивия сектор в страната и да се създадат предпоставки за по-агресивна фискална политика.

Икономистът изтъква, че гражданите, които спазват законите на страната, използват 100-доларови банкноти сравнително рядко в своето ежедневие. Въпреки това в момента в обръщение в САЩ има по 34 банкноти от най-високата деноминация за всеки жител на държавата. Това е сигнал, че банкнотите се използват основно в сивата икономика, смята Рогоф.

Професорът смята още, че ограничаването на кеша ще позволи на Федералния резерв и на други централни банки да стимулират икономическия растеж чрез отрицателни лихви. При подобен сценарий потребителите плащат такса, ако държат парите си на депозит, а тегленето на кредит се заплаща от банката.

На теория, това би накарало потребителите да харчат повече и по този начин би стимулирало икономиката. Но при наличието на банкноти с висока деноминация много потребители навярно биха предпочели да държат спестяванията си „под дюшека“. Редуцирането на броя на банкнотите в обращение ще позволи това нежелано развитие да бъде избегнато.

Все пак Рогоф не иска кешът да бъде премахнат изцяло и изведнъж. Той предлага поетапно премахване, започвайки от 100-доларовите банкноти, следвани от 50 и 20 долара. Банкнотите с ниска деноминация ще бъдат запазени в обращение.

Рогоф определя правоприлагащите органи като едни от най-големите му съюзници в борбата срещу кеша, пише Bloomberg. А на корицата на новата му книга можем да открием и кратък отзив на бившия председател на Фед – Бен Бернанке, който описва произведението като „пленително и важно“, а представената в него теза „завладяваща и широкообхватна“.

Други открити привърженици на идеята включват бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс, както и главния икономист на Citigroup Вилем Бютер.

Идеята обаче има и отявлени критици, които се страхуват, че подобно премахване на кеша ще способства за засилване на контрола на правителството върху населението. Миналата година валутният анализатор Мартин Армстронг определи антикеш идеите на Рогоф и Бютер като формиращи „основа за нова ера на икономически тоталитаризъм“.