Американският компютърен гигант HP подписа договор за придобиване на бизнеса с принтери на Samsung за 1 милиард долара, предаде ВВС.

HP съобщи, че придобивката ще й помогне да „преобрази“ индустрията с принтирането, която се оценява на 55 млрд. долара. „Това е сегмент, който не се е обновявал от десетилетия“, отбелязва компанията. Тя купува голямо присъствие в бизнеса с принтиране в Азия, както и технологията за лазерно принтиране и патентите на Samsung.

Сделката идва няколко дни, след като дъщерната компания на HP продаде софтуерния си бизнес на британската технологична компания Micro Focus. Hewlett-Packard се раздели на два бизнеса миналата година: HP Inc, фокусирана върху принтерите и компютрите, и Hewlett Packard Enterprise, която продаде софтуерния си бизнес, за да се съсредоточи върху съхраняването на данни.

“Когато станахме отделна компания само преди десет месеца, това ни позволи да бъдем по-гъвкави и да се съсредоточим върху ускоряването на растежа и преобразяването на индустриите“, казва Дион Уайслер, генерален директор на HP Inc.

“Принтерите са остарели, сложни машини с десетки резервни части, които изискват неефективно обслужване и споразумения за поддръжка“, съобщава HP Inc. Компанията допълва, че клиентите често са разгневени от счупени принтери и сделката ще помогне на HP да инвестира в по-добра технология.

Бизнесът с принтери на Samsung донесе приходи от 1.4 млрд. долара миналата година и включва над 6500 патента за принтиране, както и близо 1300 служители, специализирани в технологията с лазерните принтери.

В същото време акциите на Samsung изгубиха 9% от стойността си, след като компанията призова клиентите да върнат телефони Galaxy Note 7 заради риск от експлоадиране.