Руският президент Владимир Путин приветства сънародниците си, че са гласували за стабилността, след като партията му "Единна Русия" постигна съкрушителна победа на парламентарните избори с абсолютно мнозинство и спечели рекордно голям брой места в Държавната дума (долната камара на парламента), предаде БТА.

На правителствено заседание Путин напомни, че вчерашните избори са се състояли в условия на икономическа криза, породена от срива в цените на изкопаемите горива и западните санкции, наложени заради украинската криза, което е ограничило съществено покупателната способност на населението.

"Предвид тези трудности, непредвидимост и рискове, хората избират стабилността и се доверяват на водещата политическа сила, на правителството, което се опира на партия "Единна Русия" в парламента, на това, че ще работим професионално и в техен интерес. Резултатите от изборите са добри, но ще трябва още работа", каза президентът.

Изборните резултати показват как реагират избирателите на антируските санкции и опитите да се дестабилизира страната, заяви той, цитиран от ТАСС.

Според Централната избирателна комисия при преброени над 99 процента от бюлетините "Единна Русия" печели около 54,2 процента от гласовете.

Основаната от Путин преди 16 години партия е на път да спечели 76 процента от местата в Думата, докато през 2011 г. тя получи малко над половината, припомня Ройтерс. "Единна Русия" може да получи 343 от 450-те места в Думата, при 238 на предишните избори, отбелязва AFP.

Въпреки силното представяне Путин подчерта необходимостта управляващите да се вслушват в гласа на всички партии, "включително онези, които не са успели да влязат в парламента, да бъде продължено развитието на многопартийността и да се подкрепя гражданското общество".

На правителственото съвещание президентът настоя да не се допуска дори намек за шокова терапия при осъществяване на реформи в страната. "Не бива да се допуска целия товар на промените да се прехвърли върху плещите на хората.

В икономиката и в социалната политика трябва да се извършват балансирани и обмислени преобразования, насочени към повишаване на ефективността, промяна в структурите на икономиката и увеличаване на възвращаемостта от подкрепата на онези граждани, които наистина се нуждаят от помощ от страна на държавата", изтъкна президентът.

"В областта на външната политика безусловно ще водим балансирана политика на сътрудничество с всички наши партньори, но при безусловно спазване на националните ни интереси и гарантиране на отбранителната способност на страната", добави той.

Путин оцени сегашните избори като още по-важни поради факта, че са последното национално допитване преди президентските избори през 2018 г.

По-рано говорител на държавния глава определи изборните резултати като "внушителен вот на доверие" за руския лидер и отхвърли критиките за значителния спад в избирателната активност. Партиите на либералната опозиция не получиха нито едно място. Единственият представител на либералната опозиция в Думата досега Дмитрий Гудков каза, че е победен от кандидата на "Единна Русия".

"Въпросът сега е как ще се живее при еднопартиен парламент", заяви той. Европейски наблюдатели на изборите казаха, че вотът е помрачен от многобройни процедурни нередности и ограничения върху основни права. Руски висши представители заявиха, че няма доказателства за мащабни фалшификации.

Досегашните данни показват, че избирателната активност е едва около 48 процента, при 60 процента през 2011 г., което говори за апатия сред част от руснаците, особено в Москва и Санкт Петербург, и спад в ентусиазма по отношение на управляващия елит, посочва Reuters.