Средно между 8% и 10% поскъпнаха жилищата в София за първите девет месеца на настоящата година. В някои райони, като Редута, Слатина, Толстой и Яворов, увеличението достигна 12%, а в Сердика – 13 на сто, сочат данни на imot.bg.

Поскъпване от над 10 на сто е отчетено още в Борово, Дружба 1, Надежда, Стрелбище и Център (11%), както и в Лагера, Оборище и Св. Троица (10%).

Ръстът в Драгалевци и Красно село е от 9%, докато в Зона Б-19, Иван Вазов, Медицинска академия, Мусагеница и Докторски паметник – 8 на сто.

Между 3% и 4% увеличение се отчита в райони от средния ценови сегмент, като например Бъкстон, Банишора, Студентски град, някои микрорайони на Люлин и Младост. Причината за по-малкия ръст е и дефицитът на добри предложения, а там, където ги има, се купуват много бързо след появата им на пазар, коментират анализатори.

Едва четири са столичните квартали, в които се наблюдава лек спад в цените на жилищата през септември спрямо януари. Сред тях са Люлин 4 и Обеля (-4%), Красна поляна (-3%) и Зона Б-5 (-2%).

Сравнявайки движението на цените през първото деветмесечие на тази година със същия период на 2015-а, то средният процент на поскъпване през миналата година е между 5% и 7%, докато през текущата темповете на ръст на цените са се ускорили, достигайки средни нива около 8%-10%.

Центърът на София винаги е бил сред търсените райони за покупка на жилище. Ако сравним темпът на поскъпване през януари-септември тази година и същия период на миналата, то определено е било по-изгодно да се придобие апартамент там през 2015 г., когато поскъпването е било 3%.

За първите девет месеца на текущата година то е близо четири пъти по-бързо, достигайки увеличение при средните нива от 11%. Аналогична е картината и в другите престижни квартали на София, като например районът около Докторски паметник, където през миналата година ръстът за разглеждания период е бил в рамките на 5%, а през настоящата година вече е 8%.

В някои квартали на София темпът на поскъпване през първите девет месеца на миналата и на тази година е един и същи. В тази група райони влизат Белите брези, Бъкстон, Гоце Делчев, Дървеница, Западен парк, Кръстова вада, Люлин 1 и 9, Разсадника, Симеоново и Хладилника.

Кварталите, в които цените на жилищата през миналата година са се повишавали с двойно по-бърз темп, в сравнение с тази, са много по-малко от тези, при които през 2016 г. се наблюдава значително по-силно увеличение на цените, в сравнение с 2015 г..

Към първата група спадат квартали като Банишора, Гео Милев, Изгрев, Лозенец, Подуяне. В 35 столични квартала поскъпването през първите девет месеца на текущата година е в пъти по-бързо от това през първото деветмесечие на миналата.

Сред тях са Витоша, Горна баня, Драгалевци, Дружба, Княжево, Медицинска академия, Младост 3, Мусагеница, Надежда, Оборище и други.