Space10 и датските архитекти Мадс-Улрик Хусум и Сине Линдхолм създадоха иновативна и красива градска ферма, която показва как можем лесно да върнем природата и отглеждането на храна в града.

Населението на планетата бързо нараства. Това прави потребността от храна още по-належаща. Съвременните начини за производство на храна провокират въпроси от гледна точка на екологичност и екосъобразност.

Space10 иска да повдигне този въпрос, създавайки брилянтно решение като Groomroom.

Сферата се появи за първи път на изложението Chart Art в Копенхаген. То е посветено на иновативни дизайни, дело на творци в региона.

Според Space10, Growroom има мисия да разпали разговора как можем да върнем природата в каменните градове, да отглеждаме сами своята храна и да се справим заедно с увеличаваща се потребност от повече храна.

Сферата е пълна от пода до тавана със зеленчуци, билки и други ядивни растения. Това удобно пространство е и център за отпускане и отмора.

Представлява отличен начин за изследване на начина, по който храната се произвежда за градския човек. Освен това творението е екосъобразно. То представлява екосистема, която произвежда сезонни храни. Те са пресни и с високо качество.

Growroom доставя на човека по-вкусна храна, по-здравословна и по-засищаща. Освен това не изисква използването на огромни запаси прясна вода.

По-рано този месец любопитни граждани имаха възможност да влязат във „фермата“ и да изпитат сами усещането да са в нея – от аромата на растенията, през светлината, която се процежда през отворите на градината.

Лесно е да стигнете до извода, че подобна сфера може да се превърне в прекрасно пространство – неизменен елемент от всеки квартал. Тя осигурява зеленина и обагря градската среда.

„Ние каним хората да влязат в сферата, да помишират и да вкусят изобилието от подправки и растения, надявайки се да разпалим у тях желанието да отглеждат сами храна в бъдеще“, казва Карла Камила Хьорт, директор на Space10.