Неочакван спад бе отчетен в броя на молбите за обезщетения за безработица през миналата седмица, разкриха изнесените днес от американското Министерство на труда данни.

Според доклада на министерството, през миналата седмица в САЩ са били подадени 252,000 молби за обезщетения, или с 8000 по-малко от предходната седмица. Това е най-ниското ниво от два месеца насам, отбелязва Reuters. Резултатът бе по-силен от очакванията на икономистите, които прогнозираха увеличение в броя на заявленията до 262 000.

Междувременно, четириседмичната пълзяща средна стойност на броя на молбите спадна с 2250 до 258 500.

Изнесените данни са поредното потвърждение, че състоянието на пазара на труда в САЩ продължава да се стабилизира. Ако тенденцията се запази, това навярно ще бъде взето под внимание от Федералния резерв на следващото съъвещание на централната банка пред декември.

Вчера Фед запази нивата на лихвените проценти за шести пореден път, но даде силен сигнал, че все още има вероятност за повишение в нивото на лихвите до края на тази година. Банката заяви, че ще изчака да получи още доказателства за постигнат прогрес по обявените от нея икономически цели, преди да прибегне до действия.