Петролът е на път да прекъсне позитивната си серия, след като ефектът от постигнатото миналата седмица споразумение за намаляване на добива на горивото от страна на ОПЕК днес бе засенчен от новината, че Иран и Либия продължават да увеличават своята продукция.

В 15:50 часа европейския сорт Брент се търгува на цена от 50.78 долара, или с 0.22% под затварящото си ниво от вчера. Щатският лек суров петрол бележи спад от 0.47 на сто, до 48.58 долара.

Иранските продажби на петрол и кондензат (ултра лек петрол) вероятно са доближили нивата от преди наложените на страната санкции, съобщи Reuters днес, позовавайки се на неназовани източници. Дневните продажби през септември вероятно са достигнали 2.8 млн. барела, казват още източниците.

Днес правителството на страната даде пореден сигнал за това, че възнамерява да увеличи добива си, възлагайки на местна компания да увеличи производствения капацитет на две петролни полета. Иран иска да възстанови нивата на добив от преди санкциите, възлизащи на 4 милиона барела на ден.

Междувременно, продукцията в Либия също се е увеличила. Местната Arabian Gulf Oil Company съобщи, че е увеличила добива си до 320 000 барела на ден, в сравнение с 290 000 барела в края на миналата седмица. По този начин общата дневна продукция на страната вече прехвърля нивото от 500 000 барела.

„Днешните загуби не са изненадващи на фона на информаците, че либийският добив се покачва, а износът на Иран също се увеличава. Като прибавим и засилването на долара, и получаваме бичи коктейл,“ коментира анализаторът на PVM Oil Associates Тамас Варга, цитиран от Reuters.

Доларът засили позициите си срещу кошница от валути днес, което се отразява на апетита към горивото.