За да придобие човек нов навик, са му нужни 30 дни. Началото е най-трудната част. Представяме ви 28 идеи, всяка една от които може да се осъществи в рамките на следващите 30 дни.

Изберете между 2 и 5 от тях и се опитайте да ги осъществите следващия месец. След това изберете нови, които ще бъдат ваш мотив за промяна в месеците след това.

Изполвайте думи, които предизвикват усмивка. Ако някой ви попита „Как сте?“, не отговаряйте с обичайното „Добре съм“ или „Окей съм“. Кажете „Чувствам се страхотно! Здрав съм, семействоти ми е добре, денят е хубав, защо да не съм щастлив!“. Така ще накарате и човека срещу вас да се усмихне.

Опитвайте нещо ново всеки ден. Разнообразието е подправката на живота. Може да правите някои неща всеки ден, по хиляди пъти, но започнете и нещо ново – началото ще остави следа, която ще рефлектира на съзнанието ви. Може да бъде напълно ново изживяване или малко предизвикателство. Това ще отвори нови врати за вас.

Правете нещо безкористно всеки ден. Когато осъществявате нещо положително за някого, го пренасяте и към вас.

Учете ново умение всеки ден. Самостоятелността е основният път за здравословен и продуктивен живот. Опитът показва, че момчето за всичко е много по-способно да се справи с предизивикателствата на живота, отколкото човек, специализиран в една сфера. Освен това научаването на нови умения е забавно.

Учете някого на нещо ново всеки ден. Ние всички имаме талант и силни страни, които могат значително да помогнат на тези около нас. Нещо, което е лесно за нас, е без съмнение предизвикателство за другите. Затова в следващите 30 дни посветете известно време всеки ден, за да споделяте своите таланти и умения.

Посветете час на ден на нещо, което ви вдъхновява. Посветете се на нещо, в което вярвате. Някои хора вземат активна роля в организация, други намират упование в религията, трети се посвещават на някое хоби. Във всеки случай психологическият резултат е важен. Ангажиментът, в който вярвате, носи щастие и смисъл.

Отнасяйте се добре с всички, дори и с тези, които са груби с вас. Да бъдете добър с някого, когото не харесвате, не означава, че сте фалшив. Това означава, че сте достатъчно зрял, за да контролирате емоциите си. Правете това в продължение на 30 дни и ще видите, че грубото отношение около вас ще се разсее.

Концентрирайте се върху позитивното около вас. Истинските победители в живота са оптимисти. Те имат способността да произвеждат собственото си щастие и двигателите на растеж. Хората, които мислят оптимистично, гледат на света като място, пълно с безкрайни възможности, особено в опитите, които правят. Опитайте се да прекарате следващите 30 дни, като погледнете от светлата страна на нещата.

Вземете си поука от неудобните ситуации. Всичко в живота е урок, сблъскваме се с постоянни предизвикателства и трудности. Когато нещата не вървят добре, не се страхувайте да учите и да си взимате поука.

Ако не си намирате работа или връзката ви не върви, означава, че вас ви чака нещо по-добро. А урокът, който сте научили, е първата стъпка към новото, което ви чака. През следващите 30 дни водете писмен дневник на уроците, на които животът ви учи.

Радвайте се на живота тук и сега. Всяко нещо, което сте постигнали, е било заради определен момент или решение, което сте взели тогава. Всяко едно нещо, през което сте преминали в живота, всеки скок и спад ви е довел до този момент точно сега.

Задайте си въпросът: „Каква част от живота си всъщност живеем сега?“. Повечето хора отговарят "Не достатъчна." Съсредоточете се малко повече върху случващото се и върху настоящия момент.

Махайте по нещо ненужно всеки ден в продължение на 30 дни. Имаме толкова много неща, които ни затрупват във всеки един момент (в офиса, в колата, в дома) и толкова сме свикнали с тях, че не ги забелязваме.

Изберете нещо ненужно и го махнете. В началото може да в трудно и да срещате съпротивление, но след време ще започнете да цените истинските неща.Създайте нещо съвсем ново в следващите до 30 дни. Създаването е процес като никой друг. Създаването на нещо ново, ваше, ще остави у вас чувство за пълнота. Единственото предупреждение е, че то трябва да бъде свързано с процес, който е различен от това, което правите в ежедневието си.

Не лъжете. Всеки от насq по един или друг начинq изказва малки и невинни лъжи. Спрете да го правите и казвайте само истината.

Събуждайте се всяка сутрин с 30 минути по-рано. Те ще ви позволят да не бързате и да свършите ежедневните дейности спокойно и без ненужни главоболия.

Отървете се от 3 лоши навика в продължение на 30 дни. Храните ли се често в заведения за бързо хранене? Играете ли много видео игри? Спорите ли постоянно с вашия/та брат/сестра? Вие познавате някои от вашите лоши навици. Изберете три и се откажете от тях.

Гледайте с 30 минути по-малко телевизия всеки ден. Забавлявайте се в реалния живот. Най-хубавите спомени са тези, които сме преживели в реалния живот. Затова изгасете телевизора и излезте навън. Наслаждавайте се на природата, разговаряйте, вземете от удоволствията на живота.

Определете си дългосрочна цел и работете по нея в продължение на един час всеки ден. Пробивайте си път до целта с малки стъпки и се съсредоточете върху изминаването на всяка една от тях. Прекарвайте по един час всеки ден в работа към постигането на целта.

Четете по една глава от хубава книга всеки ден. С напредването на технологиите хората прекарват все повече време онлайн. Интернет обаче не може да замести класическата книга. Книгата отваря съзнанието. Изберете я онлайн, но я вземете от библиотеката.

Всяка сутрин гледайте или четете нещо, което ви вдъхновява. Това може да е мотивиращо видео, сентенции, блог, кратка история.

Всеки ден следобед правете нещо, което ви кара да се смеете. Гледайте забавно видео в YouTube, четете любим комикс или вицове. Доброто настроение стимулира ума и дава прилив на енергия.

Правете по 30 минути упражнение всеки ден – 30 дни. Здравето е вашият живот. Хранете се правилно, спортувайте и ще виидте промяната.

Излезте от зоната на комфорта и се изправете пред това, което ви плаши. С непрекъснати малки стъпки в неудобна територия ние се учим как да заобиколим най-голямата бариера за позитивна промяна. Понякога се страхуваме, че ще се провалим, подсъзнателно се страхуваме, че ако успеем, ще трябва да се справяме с растежа, промяната, успеха.

Друг път ни е страх от отхвърляне или да не изглеждаме глупаво. Страхът може да бъде приятел, ако се научим как да го приемем и да го слушаме, но само когато сме в опасност.

Гответе нова, здравословна рецепта всеки ден. Готвенето е удоволствие, предизвикателство, а когато е с грижа за здравето, дава сила и виталитет на тялото.

Прекарайте 10 минути всяка вечер, обмисляйки какво мина добре през деня ви, мислете за малките успехи, които сте постигнали. Този процес на положително мислене ще ви напомня за всички малки радости в живота си и да ви помогне да отпразнувате вашия личен растеж.

Разговаряйте с някого, с когото говорите рядко. Хората са интересни същества и двама души са различни. Контактите с различни хора ще отворят ума ви към нови идеи и гледни точки.

Отървете се от връзка, която ви тежи. Дръжте в живота си хората, които наистина ви обичат, мотивират, насърчават ви и ви правят щастливи. Ако сте заобиколени от хора, които не правят нито едно от тези неща, ги пуснете и направете място за нови положителни взаимоотношения.

Простете на някого, който заслужава още един шанс. Понякога добрите отношения завършват рязко заради егото или аргументи, основаващи се на недомислици. Ако има някой в ​​живота ви, който наистина заслужава още един шанс, дайте му го.

Документирайте всеки един ден със снимка и параграф. 30 дни носете фотоапарат с вас, където и да отидете. Постарай се да правите една снимка, която представя опита от деня.

Преди да си легнете напишете един параграф в тетрадка или дневник, който описва деня ви. Така ще имате спомени, които можете да разглеждате в бъдеще.