„Столът може да бъде живата връзка с миналото“, пише влиятелният архитект и автор Витолд Рубжински на първата страница на наскоро издадената си книга „Сега аз ще седна“. Той проследява неочакваната и необичайната история на сядането. Идеята за книгата му хрумва докато проучва статия за списание Architect. В нея той проследва различните столове, като се фокусира "специалните", иизползвани включително за инвалидни колички, детски колички, люлки, разглежда сгъваемите столове и проследява историята на стола. Вижте кои са столовете, които променят света.

Стол Клисмос

Тези гръцки стол се появява в 5 век преди новата ера и се смятат за един от най – грациозните модели. През годините е имал много имитации, най – често от Майкъл Грейвс за JCPenney.

Стол Уиндзор

Джордж Вашингтон е имал две дузини от тези столове. Независимо дали е направен от занаятчия или по автоматизиран път в завод, столовете Уиндзор се отличават с простота, лекота и комфорт.

Френският Fauteuil à la Reine

18 век е бил златна ера за мебелите, а нищо не е било по – хубаво от френския фотьойл - красиво изработен, тапициран в скъпи платове и с мека подплата на точните места.

Виенски стол

През 1859 Майкъл Тонет – Хенри Форд на столовете – представя първият масово произвеждан стол – виенски кафе стол. Той се състои от масивно дърво, десет винта и две шайби. Но все пак изглежда добре!

Стол Ческа

Школата Баухаус е отговорна за няколко запомнящи се стола, включително класическият Ческа. Отличава се със стоманени тръби, седалка и облегалка с дизайн, наподобяващ плетена тръстика.

Кръгъл стол

Датската мебелна индустрия среща модерното производство със старомодната изработка и материали, а резултатът е индустриализирано майсторство. Чудесен пример за него е класическият кръгъл стол на Ханс Вегнер.

Пластмасов стол

Авторът на този стол е анонимен, но той се появява масово през 80-те години на 20 век. Удобен, лек, евтин и реално нечуплив. И колкото и критки да среща, завлядял е света.