Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имот (Royal Institution of Chartered Surveyors ) RICS анонсира нов международен стандарт за оценка на жилищните имоти. Той предлага повече яснота и последователност за участниците на пазара - независимо дали купуват, продават, отдават под наем или инвестират.

От RICS посочват, че от този единен стандарт за оценка и измерване на жилищните имоти ще бъде приложим навсякъде по света.

В момента оценката на един жилищен имот варира при различните пазари. В резултат на това собственици, наематели и инвеститори често остават объркани, когато става въпрос за измерване на площта. Това води до значителни проблеми в новото строителство, когато даден имот бива купен от инвеститора, но впоследствие води до спорове при калкулацията на наема или таксите за обслужване заради различните методи при измерване на площите.

Подкрепен от повече от 80 имотни организации от цял свят и 18 експерта от 11 страни, единният стандарт за измерване на жилищни площи (IPMS) е вторият от серията глобални отворени стандарти, които създават единен подход за измерване на сгради.

Доказателство за разликите в измерването на площите при жилищата е докладът на RICS, озаглавен „Практики в измерването на жилищните имоти“. Експерти изследват различни местни стандарти за измерване и го сравняват с новия стандарт, като разликите варират от 27% до 58% при различните типове жилищни сгради.

В доклада се отчита значителна разлика при измерванията в етажните планове на апартаменти в Северна и Южна Америка и Азия/Близкия изток, в сравнение с континенталната част на Европа, Великобритания и Океания. В Северна и Южна Америка и Азия/Близкия изток местните стандарти налагат предимство при измерването на база жилищното пространство- дневна, кухня/трапезария, спални, и бани (78%).

За сравнение, в континентална Европа и Великобритания на него се отдава само 38% и само 29% в Океания.

Александър Aронсон, директор Технически международни стандарти в RICS, коментира: "Целта на IPMS: Жилищни сгради е да предостави прозрачни и последователни измервания за местните имоти, когато методите, използвани за извършване на тези измервания, се различават в рамките на глобалните пазари.

За много хора покупката на дом е най-важната инвестиция, която те ще направят. Този нов стандарт ще даде възможност на инвеститори, брокери, предприемачи и потребители да направят по-информирани решения. IPMS: Жилищни сгради защитава инвестициите, които правим, независимо като физически лица или инвеститори.“

По-рано тази година стана ясно, че единният стандарт за офис сгради става задължителен и всички RICS специалисти ще извършват измерванията на негова база. Следващият стандарт, който се очаква да бъде разработен, е за измерване на търговски площи.