Изборът ни за смартфон на седмица този път ни отвежда в света на виртуалната реалност с един много интересен комплект от Alcatel, който искаме да ви представим - Alcatel Idol 4 и VR очилата към него.

Виртуалната реалност несъмнено е основната технологична тенденция, с която ще запомним тази година. Появата на много VR-шлемове и предлагането им на пазара определено беше добра новина за всеки, мечтаещ за бъдещето. Със сигурност ще видим голямо развитие в тази сфера през следващото десетилетие, но първите масови устройства за виртуална реалност вече са сред нас.

И докато повечето предложения на пазара остават с високи цени, то Alcatel тази есен предложи една страхотна изненада. Всеки нов Idol 4 модел се предлага в комплект с компактен VR шлем.

Но нека спрем първо вниманието си на самия Idol 4.

Поредицата от приятни изненади продължава с външния вид на апарата. Още на пръв поглед си личи качествената изработка и работата на дизайнерите. Апаратът е обгърнат от здрава алуминиева рамка, а гърбът му е стъклен, но направен така, че да не остават много отпечатъци.

Смартфонът разполага с удобен 5.2-инчов екран, работещ във Full HD резолюция. Той е достатъчно бърз със своя Qualcomm Snapdragon 652 чипсет, включващ осемядрен процесор и графичен ускорител Adreno 510.

На разположение има още 13-мегапикселова основна, 8-мегапикселова селфи камера със светкавица, която помага при правенето на селфита в по-тъмна среда, както и батерия с голям капацитет за по-дълга работа. Паметта на апарата е 32 GB, които могат да се разширят с карта, а RAM-паметта е 3 GB.

Отличителна черта на модела е специалният BOOM бутон, който можете да видите на десния профил. В различните приложения и менюта той има различна функция, което е нещо ново и на нас ни допада при използването и тестването на апарата.

С него в един случай можете да направите снимка, но в друг можете да стартирате приложение, да обновявате информацията на страница, която следите или пък да контролирате качеството на звука при разговор.

Самият смартфон идва в комплект с VR приставка, в която той се поставя, както и с JBL слушалки за неповторим звук- непременно част от всяко пълно преживяване във виртуалната реалност. Нещо повече – моделът има и два говорителя, които можем да видим под и над екрана, като те също са JBL сертифицирани и са с мощност 2 x 3.6W и имат поддръжка на Hi-Fi звук.

Работата с комплекта е лесна – просто поставяте смартфона в очилата и стартирате различни VR приложения. Предварително инсталирани в паметта на модела има някои приложения, а и отделен „маркет”, който ще ви позволи по-лесното намиране на специалното съдържание – снимки, видео и игри.

Предложението със сигурност е една от най-изгодните възможности да се докоснете до света на виртуалната реалност, ако вече не сте го направили, а защо не и това да стане част от вашето ежедневие и навик за почивка.