Според изследване американците, които работят за себе си, представляват 10% от заетото население на Щатите. Данните са към 2014 г., което означава, че днес процентът им се е увеличил.

Нещо повече, хората, които те наемат, са над 44 милоина души, или 30% от работната ръка в Америка. Всичко това сочи едно – малкият бизнес е значителен двигател за американската икономика.

И един интересен факт. Според проучване хората, които сега се занимават с малък бизнес, са започнали с допълнителна работа, която са вършили паралелно с основната си работа. Този подход гарантира, че започвайки даден бизнес самостоятелно, няма да имате загуба на доходи и ще може да разберете дали идеята ви е достатъчно добра, за да се развие.

Предлагаме ви 15 идеи за бизнес, които може да стартирате сега, наред с ежедневната работа. И може да бъдете бъдещите предприемачи.

Уеб разработчик

Днес уеб разработчиците са много търсени, особено тези на договор. Всеки, който има онлайн бизнес, се нуждае от разработчик, който да му помогне да интегрира нови приложения, да прави ъпгрейди или да отсранява бъгове.

Веднъж изградили си уменията да работите с HTML, CSS, Ruby или Javascript, можете да започнете да търсите клиенти през платформи за фрийлансъри. Онлайн обучителни платформи, като CreativeLive, Treehouse и CodeAcademy, са стрхотно място, от което може да започнете да трупате знания и умения.

Уеб дизайнер

На днешния конкурентен пазар и технологични стартъпи, и утвърдените марки имат нуждата да бъдат разграничавани, да предложат страхотно преживяване на своите потребители. Тогава идва ролята на уеб дизайнера.

Ако можете да създадете уебсайт или приложение, което води до повишаване на ангажираността, до повече покупки или регистрации, вашите услуги ще бъдат все по-търсени. General Assembly и Skillcrush имат невероятни онлайн програми, които бързо могат да ви научат на основите на уеб дизайна и ще ви дадат начален старт за стартиране на свой собствен бизнес в тази сфера.

Онлайн преподавател

Ако имате богат опит в определена сфера и сте експерт със специфични инструменти или теми, със сигурност ще намерите аудитория, която ще плати, за да се запознае с вашия опит.

Ако инвестирате определена сума, за да научите как да превърнете обучението в доходен бизнес, съвсем скоро това вложение ще ви се върне. Има дори безплатни онлайн курсове, които ще ви дадат идеи и ще очертаят рамката, по която да започнете.

Блогър

Ако имате талант за писане и добър начин на изразяване, блогърството може да се превърне в доходен за вас бизнес, особено ако е пряко насочено към определен отрасъл. След като имате редовна аудитория от читатели, ще имате безброй възможности за това - с реклама, вашите книги, онлайн курсове, спонсорирано съдържание, както и лични консултации.

Каквото и да правите, уверете се, че съдържанието, което предлагате на аудиторията, е полезно за нея. Това е единственият начин да изградите смислена връзка с потребителите ви, която да ви носи и пари.

Съвет: изберете ниша, по която да пускате редовно статии. Така ще бъде по-лесно да изградите реутация и да увеличите читателите си.

Графичен дизайнер

В момента има буквално хиляди работни места за фрийлансъри графични дизайнери. В сайтове като Upwork to Bahance, ако имате умения и талант, може да покажете ваши работи и да намерите поръчители.

Дори да ви липсва квалифициран опит в графичния дизайн, с появата на все по-лесни за използване инструменти като Canva, Visme, а дори и по-интуитивен Adobe Creative Suite, ще имате възможно да научите основите на графичния дизайн във времето с лекота.

Автор на е-книги

Подобно на онлайн трейнинга, прилагайки вашата експертиза в онлайн книга, която се сваля, може да се превърне в сериозен бизнес. За някои това е източник на пасивен доход, който изисква малко усилия от вас.

Ако направите структурирано съдържание, което да дава познания на вашите читатели, срещу определена сума може да им преподавате тези ваши умения чрез отделните части/съдържание на книгата.

Водещ на радиопредаване по интернет (подкаст)

Започването на подкаст (от „pod“ — от името на преносимия мултимедиен плейър iPod на Apple — и „broadcasting“ (в превод „медийно разпространение“, „излъчване“) в специфична ниша е чудесен начин да изградите редовна слушателска аудитория, която да е ангажирана със съдържанието.

След като имате редовна аудитория (в идеалния случай в хиляди), ще може да стигнете много лесно до потенциални рекламодатели. Ако във вашия подкаст често говорите за живота си като фотограф, например, лесно може да достигнете до списания и компании, които да искат да рекламирате определена марка на целеви слушатели.

Онлайн магазин в Etsy

Etsy бързо се разви като платформа за продажба и покупка на ръчно направени неща. С над 54 милиона членове и стабилна система за оптимизиране на обявите, вътрешни реклами и добро излагане за продуктите, Etsy е най-доброто място, в което може да продадете вашия продукт.

Ако вашите продукти за еко и ръчно направени, шансът ви за успех е много по-голям. 86% от продвачите тук са жени, а купувачите са основно от същия пол.

Дистанционен учител по английски

Може да звучи странно, но в много страни това не е матерен език и много хора търсят именно такъв начин да го научат. Освен това тази работа ще ви отвори вратите към нови светове и култури.

Ако ви харесва тази възможност, е хубаво да имате акредитация. Чрез платформи като Learn4Good ще намерите бързо хора, на които да преподавате.

SAT преподавател

Ако сте се справяли добре със стандартизирани тестове, докато сте били в гимназията, тогава да предадете опита си на на нетърпеливи родители, които искат бързо да подготвят децата си, може да бъде голям страничен бизнес.

Туристически консулант

Ако пътувате с удоволствие или живеете на място, предпочитано от туристи, може да им предложте вашите услуги. Plansify наскоро стартира голяма платформа за опитни туристи, да се свържат с хора, които търсят съвети и препоръки за места, където да отидат когато са в чужбина.

Портретен фотограф

Ако имате хубава камера, обичате да снимате и имате талант и познания, това може да бъде един много добър страничен бизнес за вас. Много успешни фотографи са започнали, снимайки любителски и изграждайки портфолио, препоръчвани са от свои познати или приятели.

Разработчик на приложения

С въвеждането на лесен за използване софтуер за програмиране на приложения, които не изискват кодиране, изграждането и продажбата на едно приложение може да бъде сравнително лесен бизнес. Все пак имайте предвид, че изграждането и ангажирането с едно приложение е изкуство.

Писател на свободна практика

С помощта на сайтове, като Upwork, Cloudpeeps и Flexjobs, може да потърсите начин да намерите клиенти за вашите писателски умения. Всичко, от което се нуждаете, е лаптоп, връзка с интернет и редовни клиенти. Веднъж изградили си солидно портфолио, лесно ще може да превърнете писането в кариера.

Личен фитнес инструктор

Обичате да работите навън и активния начин на живот? Защо тогава не превърнете тази ваша страст в страничен бизнес? Това е начин да печелите достатъчно и да сте във форма. Изградете си база с клиенти и това може да бъде началото на нова работа.