Технологиите промениха живота ни през последните 10-15 години. Около тази теза се обединиха участниците в панел „Бъщещето на технологиите" по време на седмото издание на форума „Шумът на парите“.

„Ако допреди казвахме, че сме развиващ се пазар, това не е така сега. Българският потребител е толкова образован, колкото и потребителят в други страни от света. Хората, които управляват бизнеси, са дори по-подготвени от техните колеги в Германия и Англия. Това води до разминаване на понятията за индустрии и технологии“, според Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP Bulgaria & SAP South-East Europe.

Р. Тренчева: Войната в технологиите от тук нататък е на талантите

Все повече компании у нас прибягват до новите технологии и започват все по-бързо да ги внедряват, смята още Тренчева. По думите й тези процеси са необратими, защото имаме лимитирани ресурси, увеличаващи се потребители в световен мащаб и желание на компаниите по-бързо да достигат до клиентите.

„В България говорим малко повече за информационни технология. През последните 10 години у нас успешно се създаде екосистема. Да, тя не е завършена и съвършена, но в груби сметки става дума за около 100-150 млн. долара инвестиции и над 200 компании, които са създали нови работни места, нови продукти, излизат на нови пазари“ заяви Константин Петров, съотнователят на Neveq.

К. Петров: Очаква ни много вълнуващо бъдеще

„Технологиите са хубаво нещо, макар и да трябва да се внимава с тях“, според Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг.

„Те ще променят живота към по-добро. Хората ще започнат да живеят повече. Разгадахме ДНК, човешкия геном. Много дръпват изследванията за преборване с различни болести. Има „наноботове“, които могат да се вкарат в кръвта в бъдеще и да правят някакви неща. Технологиите до голяма степен ще са в основата и със справянето с пренаселването на Земята. Единственият изход е да излезем в Космоса. Щем не щем, ще трябва да се разселваме по други планети“, заяви Алексиев.

Цв. Алексиев: Сирма може да направи в бъдеще IPO на чужд пазар

„От информационна гледна точка, дигиталното работно място се подкрепя от различни технологии, които целят да улеснят работата на всеки“, коментира Милан Лакхани, мениджър Бизнес Иновации в Konica Minolta.

„Бъдещето на технологиите до голяма степен се свързват и с „интернет на нещата“, които ще играят все по-голяма роля в живота на обикновените потребители“, допълва още експертът.

М. Лакхани: Konica Minolta свързва дигиталното с физическото

Темата за технологиите и въздействието им върху живота на хората и социалната им среда се допълни и от Атанас Гаров, основател и управляващ партньор на Гаритидж Инвестмънт Мениджмънт.

„Хората обичат да навлизат в различни теории и да разглеждат „ами ако..“. Това, което е ключово обаче, е тема на адаптивност и то за бърза адаптация. Докато се извършват тези мозъчни упражнения, човек продължава да е човек и да има нужда от социална среда и то физическа такава. Нищо ново под слънцето, просто нови играчки“, заключи Гаров.

Ат. Гаров: Имотите и технологиите са свързани

Какви са проблемите пред сектора?

Най-голямата липса на ресурси в България и в цял свят се изразява в две неща: времето и талантите, според Румяна Тренчева.

В допълнение налице, според експерта, е предизвикателството бизнесът да промени отношението си към новите технологии и да преминем от „аналогов“ към „дигитален режим". „Не казвам, че липсват технологии. Те не се използват. Няма я склонността да я използваме в бизнес среда“, категорична е Тренчева.

Един от проблемите, очертани от Константин Петров, е, че в България по-малко се знае за индустрията на инвеститорите и финансовите инструменти. В други страни това се нарича, в добрия смисъл на думата, „сенчестият капитал“, защото той не подлежи на регулации. В световен мащаб става дума за 4 трилиона долара. За развитието на технологичния сектор, освен кадри, е нужен още и капитал, смята Петров.

Важността на финансите се потвърди и от Цветан Алексиев. „Финансовият ресурс никога не е достатъчен. Разбира се, по-лесно е, когато разполагаш с него. Това е един от проблемите в България. Да, има фондове у нас, но все още те са недостатъчни, за да се създаде добро предприемаческо общество и хубава атмосфера, за да се знае, че фирмите имат възможност да осъществят идеите си - от раждането до налагането на продукта на международните пазари“, коментира изпълнителният директор на Сирма Груп.

Още един проблем пред технологичния сектор очерта Алексиев – а именно липсата на чувството, че трябва да сме професионалисти във всичко. Все още много хора работят по-скоро като аматьори, отколкото като професионалисти.

Няма усещането, че компанията трябва да си държи на професионалното достойнство, според експерта.