Транспортният регулатор на Сингапур днес обяви, че ще започне изпитания на безпилотни автобуси в партньорство с Nanyang Technological University.

Land Transport Authority (LTA) съобщи за плановете на официалната си страница във Facebook, но не уточни кога ще започнат изпитанията. Регулаторът обаче информира, че тестовете ще включват два хибридни автобуса.

LTA изрази надежда, че в бъдеще ще може да оборудва налични автобуси с набор от сензори и да развие система за автономно шофиране, която да може ефективно да навигира по улиците на Сингапур и в климатичните условия в азиатския град държава.

Инициативата е част от по-широкия план на Сингапур да използва автономни транспортни средства, за да се пребори с предизвикателствата, породени от ограничената му територия. Властите се надяват, че подобни технологии ще подтикнат жителите на гъсто населения мегаполис да използват по-често споделени превозни средства и обществен транспорт.

През август в града започнаха изпитания на самоуправляващи се таксита. Тестовете вървяха гладко до вчера, когато една от безпилотните коли се блъсна в камион при изпълнение на маневра за смяна на лентата за движение. Фирмата, която разработва проекта - nuTonomy - каза в изявление, че разследва инцидента.