Кои са двадесетте места в света, населявани от най-древни времена? Британският вестник Daily Telegraph ни отвежда на истинско пътешествие във времето.

20. Варанаси, Индия

Кога са се установили първите обитатели? Около 1000 години преди новата ера

Разположен на западния бряг на река Ганг, град Варанаси, известен също като Бенарес, е важен свещен град - както за индуистите, така и за будистите. Според легендата той е основан от индуиския бог Шива преди 5000 г., въпреки че съвременните учени смятат, че градът е на около 3000 години.

„Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, дори по-стар от легендата, той изглежда два пъти по-стар от всички тях, взети заедно“, казва Марк Твен.

19. Кадис, Испания

Кога са се установили първите обитатели? Около 1100 години преди новата ераОснован на тясна ивица земя до Атлантическия океан, Кадис е дом на испанската флотилия от XVIII в. насам. Той е основан от финикийците като малко търговско градче, а около 500-ата година преди новата ера попада под властта на Картахена и става база за завладяването на Иберия от картахенския военачалник Ханибал Барка.

След това градът попада под управлението на римляните и на маврите, преди да преживее ренесанс в ерата на Великите географски открития.

18. Тива, Гърция

Кога са се установили първите обитатели? Около 1400 години преди новата ера

Голям конкурент на древна Атина, Тива управлява Беотия и дори помога на Ксеркс по време на инвазията на персите през 480 г. пр. Хр. Археологически разкопки разкриха микейско поселище, датиращо още по-отдавна. Днес Тива е пазарен град.

17. Ларнака, Кипър

Кога са се установили първите обитатели? Около 1400 години преди новата ера

Градът е основан от финикийците и е известен с красивото си крайбрежие с палмови дървета. Археологически обекти и многобройни плажоне привличат съвременните посетители. „Историята на този остров е твърде богата. Тя причинява на човек нещо като ментално разстройство“, пише британският пътешественик и писател Робърт Байрон.

16. Атина, Гърция

Кога се се установили първите обитатели? Около 1400 години преди новата ера

Люлка на западната цивилизация и родно място на демокрацията, миналото на Атина се усеща и в съвременния град. Той е изпълнен с гръцки, римски, византийски и османски паметници и остава изключително популярна туристическа дестинация. „На какви големи опасности се излагам, за да спечеля добро име в Атина“, казва Александър Велики.

15. Балх, Афганистан

Кога са се установили първите обитатели? Около 1500 години преди новата ера

Познат на древните гърци като Бактра, Балх е основан в Северен Афганистан и е определян като „Майката на градовете“ от арабите. Той достига своя пик между 2500 и 1900-ата година пр. Хр., преди възхода на персийската и мидийската империя.

Днес Балх е средище на памучната индустрия в региона. „При един от преходите ми през Афганистан загубихме тирбушона си. Харесваше ни да живеем на храна и вода няколко дни“, пише американският актьор и писател Уилям-Клод Фийлдс.

14. Киркук, Ирак

Кога са се установили първите обитатели? Около 2200 години преди новата ера

Разположен на около 240 км северно от Багдад, Киркук се издига на мястото на древната асирийска столица Арафа. Стратегическото му значение е признато от вавилонците и мидийците, които също са контролирали града.

Руините на цитадела на 5000 години все още са запазени, а днес градът е средище на петролната индустрия в Ирак.

13. Арбил, Ирак

Кога са се установили първите обитатели? Около 2300 години преди новата ера

Северно от Киркук се намира Арбил, управляван през вековете от асирийците, персите, сасаниди, араби и османци. Той е важна спирка по Пътя на коприната, а древната му цитадела, която се издига на 26 метра височина, продължава да доминира в небето му.

12. Тир, Ливан

Кога са се установили първите обитатели? 2750 години преди новата ера

Според Херодот градът е основан около 2750 г. пр. Хр. Той е завладян от Александър Велики през 332 г. пр. Хр., след 7-месечна обсада, и се превръща в римска провинция през 64 г. пр. Хр.

Днес туризмът е основна индустрия в града, а Римският хиподрум е включен в Списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство. Градът се споменава дори в Библията: „Тир, величественият град, чиито търговци са принцове“.

11. Йерусалим, Израел

Кога са се установили първите обитатели? Около 2800 г. преди новата ера

В духовния център на еврейския народ и трети свещен град в исляма се намират редица ключови религиозни забележителности, като Купола на Скалата, Западната стена, църквата „Възкресение Христово“ и джамията „Ал-Акса“.

В своята история градът е обсаждан 23 пъти, атакуван е 52 пъти, завладяван е 44 пъти и е разрушаван два пъти. „Гледката на Йерусалим е историята на света, нещо повече, това е историята на земята и на рая“, пише Бенджамин Дизраели, бивш премиер на Великобритания.

10. Бейрут, Ливан

Кога са се установили първите обитатели? Около 3000 г. преди новата ера

Историята на Бейрут, който, освен столица на Ливан, е и неин културен, административен и икономически център, започва преди около 5000 години. При разкопки в града бяха открити останки от времето на финикийците, елините, римляните, арабите и османците.

Градът се споменава в писма до фараона на Египет още през XIV в. пр. Хр. След края на Ливанската гражданска война той се превръща в енергична, модерна туристическа атракция.

9. Газиантеп, Турция

Кога са се установили първите обитатели? Около 3650 години преди новата ера

Основан в Южна Турция, близо до границата със Сирия, историята на Газиантеп започва още от времето на хетите. Цитаделата Раванда, възстановена от византийците през шести век, се намира в центъра на града.

Открити са също и римски мозайки. „Те нямат минало, те не са исторически хора, те съществуват само в настоящето“, казва английският поет и философ Самюъл Тейлър Колеридж.

8. Пловдив, България

Кога са се установили първите обитатели? Около 4000 години преди новата ера

Вторият най-голям град в България първоначално е тракийско поселище, преди да се превърне в голям римски град. По-късно той попада в ръцете на византийците и османците.

Градът е голям културен център и е изпълнен с древни останки, включително римски амфитеатър и акведукт и турски бани. „Това е най-големият и красив град от всички градове. Красотата му блести от далеч“, пише римският автор Лусиан.

7. Сайда, Ливан

Кога са се установили първите обитатели? Около 4000 години преди новата ера

На около 40 км южно от Бейрут се намира Сайда, един от най-големите и може би най-стари финикийски градове. Това е базата, от която изниква великата средиземноморска империя на финикийците. Смята се, че Исус и Свети Петър са посещавали Сайда, както и Александър Велики, който завладява града през 333 г. пр. Хр.

6. Фаюм, Египет

Кога са се установили първите обитатели? Около 4000 г. преди новата ера

Разположен югозападно от Кайро, Фаюм заема част от Крокодилополис - древноегипетски град, който почита свещения крокодил Petsuchos. Съвременният Фаюм се състои от няколко големи базара, джамии и бани, а пирамидите Лехин и Хавара се намират съвсем наблизо.

5. Суса, Иран

Кога са се установили първите обитатели? 4200 години преди новата ера

Суса е главен град на Еламитската империя, преди да бъде завладяна от асирийците. След това той е завладян от Персийската империя. В този град се развива действието на пиесата „Персите“ - атинска трагедия от Есхил, която е най-старата оцеляла пиеса в историята на театъра. Съвременният град Шуш има население от около 65 000 души.

4. Дамаск, Сирия

Кога са се появили първите обитатели? 4200 години преди новата ера

Посочван в някои източници като най-стария населяван град в света, Дамаск вероятно е населен още преди 10 000 години пр. Хр., въпреки че това е спорно. Той става важен град след появата на арамейците, които създават мрежа от канали, която продължава да е в основата на съвременната канализация в града.

Дамаск е още едно от завоеванията на Александър Велики, след което е притежание на римляните, арабите и османците. Историческите му забележителности го превръщат в популярна туристическа дестинация преди началото на войната.

3. Алепо, Сирия

Кога са се появили първите обитатели? 4300 години преди новата ера

Най-населеният град в Сирия с около 4.4 млн. жители, Алепо е основан от Халаб около 4300 години преди новата ера. Градът се намира под контрола на хетите до около 800-ата година преди новата ера, преди да премине в ръцете на асирийците, гърците и персийците.

По-късно той е окупиран от римляните, византийците и арабите, обсаждан е от кръстоносците и е завладяван от монголците и османците.

2. Библос, Ливан

Кога са се появили първите обитатели? 5000 години преди новата ера

Основан като Гебал от финикийците, Библос получава името си от гърците, които внасяли папирус от града. Английската дума за Библия (Bible – бел. ред.) идва от Библос.

Сред ключовите туристически атракции в града са древни финикийски храмове, дворецът Библос и Баптистката църква „Свети Йоан“, построена от кръстоносците през XII в., и старата Стена на средновековния град. Международният фестивал в Библос е по-съвременна атракция в града.

1. Йерихон, Палестински територии

Кога са се появили първите обитатели? 9000 години преди новата ера

Най-старият трайно обитаван град в света е Йерихон. Археолозите откриха останките на 20 последователни поселища в Йерихон, датиращи отпреди 11 000 години. Градът е основан близо до река Йордан в Западния браг и днес там живеят около 20 000 души.

Други стари градове в Европа са Лисабон (създаден е 1000 години пр. Хр.), Рим (753 г. пр. Хр.), Корфу (700 г. пр. Хр.) и Мантуа (500 г. пр. Хр.).