Легендарният Атлантида вероятно никога няма да бъде открит, но съществуват още няколко потопени цивилизации, които едно време са били удивителни метрополиси. Някои от тях посрещат своята "водна" съдба заради бедствия, а поне един от тях е потопен умишлено.

Ето списък с част от онези градове и съкровища, които лежат на дъното на морето.

Хераклейон

Френският археолог Франк Годио търси френски военни кораби от 18 в. по крайбрежието на Египет в Средиземноморско море, когато открива нещо много по-сензационно. Годио вижда огромно лице в дълбините и осъзнава, че се е натъкнал на загубения град Тонис-Хераклейон (египетското и гръцкото име на града).

Градът е едно от най-влиятелните пристанища в света, контролиращ търговията в Египет. След редица природни катастрофи, той постепенно потъва през 8 в.

След откриването му от Годио през 2000 г., са открити 64 кораба, 700 котви, много статуи, златни монети и останки от замък на бог Амун.

Канопус

И той е открит от Годио. Този древен египетски град изчезва под водата преди повече от 1000 години. Някои изследователи вярват, че природни бедствия са сполетели Канопус и Хераклейон.

Жан-Даниел Станли, геоархеолог от САЩ, е убеден, че виновник за изчезването им е наводнение на р. Нил. То е провокирало потопяването на градовете, като е превърнало почвата под тях в течна маса.

Бедствието е било неочаквано и катастрофално. Според Станли доказателство за тази теория е наличието на злато и бижута сред находките. Ако хората са имали време да реагират, те биха взели тези ценни предмети със себе си.

Фанагория

Най-голeмият древен гръцки град на руска земя. Фанагория е добре развит търговски град. Оцелява в продължение на над 15 века.

Устоява на войни и инвазии. Макар други градове да са построени върху руините му, в крайна сметка повече от 1/3 от площта му е под вода.

Павлопетри

Изчислено е, че възрастта му възлиза на 5000 години. Потъването му вероятно е станало по времето на Омир. Въпреки че е открит преди почти 59 години, едва през 2009 година учените започват сериозно да изследват неговите съкровища.

Според д-р Джон Хендерсън няма съмнение, че това е най-старият потопен под водата град в света. Неговите останки датират от 2800 до 1200 г. преди Христа, много преди славните дни на класическа Гърция.

Има други градове, които са потопени и са по-стари, но този е уникален с това, че е добре планиран град.

Пристанище Роял, Ямайка

Това любопитно място на пирати е познато като един от най-злокобните градове на планетата. Тук е центърът на пазара за роби и експорт на захар и сурови материали.

Въпреки това, според ЮНЕСКО, на 7 юни 1692 година пристанището е засегнато от земетресение и 2/3 от града потъва под морското равнище. Само за няколко минути загиват близо 2000 души, а 3000 са смъртоносно ранени. Хората хвърлят вината за бедствието на греховния начин на живот.

Като единственият потънал град в Западното полукълбо, пристанище Роял предлага уникални гледки със сгради едновременно под и над водата.

Александрия

Този град е основан от Александър Велики през 331 година преди Христа. Навсякъде има палати и храмове. За архитектурата и културата на Александрия се носят легенди, според които той е бил по-величествен от Рим.

Градът е културна, религиозна, политическа и научна столица.

Природно бедствие, комбинация от земетресение и приливни вълни, запращат двореца на Клеопатра и част от древното крайбрежие на града под вода. За повече от 1200 година руините остават недокоснати под морското равнище.

Годио и неговият екип от археолози и историци с помощта на технологии изследват морето от 1992 година. Те откриват части от подводния свят на Александрия.

Шиченг

През 1959 година град Шиченг е умишлено потопен под вода, за да бъде създадено пространство за построяването на станция за хидроенергия.

Градът е на възраст 1339 години. Налага се над 300 000 души да бъдат изселени. Добре запазеният град с много статуи и 5 входа към него представлява капсула на времето и е привлекателна дестинация за гмуркачи.