Откриването на два арменски ресторанта в Русия предизвика брожение в Турция заради опитите популярно турско ястие, наподобяващо пица, да бъде представено като арменско национално ястие, съобщава Independent.

„Ламаджо“, както е известно на арменски, или „лахмаджун“ на турски, е тънка кръгла тестена кора, върху която се поставя кайма или агнешко месо, домати, магданоз и подправки, и след това се пече. Както Турция, така и Армения претендират, че това е тяхно национално ястие.

Привидно маловажното откриване на ресторанти, за което турски вестник съобщи по-рано този месец, предизвика възмущение в Турция и доведе до един куп телевизионни репортажи, в които се обяснява защо ястието е турско, а не арменско.

Отношенията между двете съседни страни са обтегнати заради продължаващия отказ на Турция да признае арменския геноцид от 1915-1923 г. и между тях не съществуват официални дипломатически канали.

Не за първи път храна предизвиква дипломатическо напрежение между Анкара и Ереван. Турция беше разгневена, когато пърленка, наподобяваща тортиля, беше включена в Списъка на ЮНЕСКО на неприкосновеното културно наследство на човечеството като „израз на арменската култура“ през 2014 г.

Решението предизвика протести в Турция, Азебрайджан, Иран, Киргизстан и Казахстан, според които това е регионална, а не арменска храна. Въпросът е включен в дневния ред на заседанието следващия месец на Междуправителствената комисия за опазване на неприкосновеното културно наследство, което ще се проведе в Адис Абеба, Етиопия.

Армения не е единствената държава, с която Турция спори за храна. Кулинарните спорове, породени от дълбоко историческо напрежение, включват търкания с Кипър и Гърция заради ястието халуми, маслините и баклавата. Лахмаджун, или ламаджо, е популярно също в Израел, Ливан и Сирия.

Снимка: Wikipedia.org