Седем причини да похапвате тиква не само на Хелоуин
Мислите си, че тиквата е само за Хелоуин? Грешите. Тя съдържа много полезни съставки и е прекрасна есенна храна. Можете да й се наслаждавате по много различни начини. Месестата част, семките и сокът са много полезни за здравето по многобройни причини.
Daily Mail обяснява защо вкусният есенен зеленчук в различните му форми е препоръчителен за консумация.
Сваляне на килограми
Тиквата има ниско съдържание на калории и въглехидрати и няма логична причина да я изключите от диетата си. Вкусът й наподобява сладък картоф, а тя е идеална храна за хората, които опитват да свалят килограми.
"Освен това зеленчукът ще ви помогне да се чувствате сити дълго време. „Тиквата съдържа голямо количество фибри, около три грама в една чаша, така че ще ви засити за дълго време“, казва диетоложката Касандра Барнс.
Полезна е за кожата
Тиквата, наред със зеленчуци като моркови и сладки картофи, съдържа големи количества бета каротин и други каротеноиди. Те са причината за яркооранжевото й оцветяване. Бетакаротинът се превръща във витамин А в тялото, който е една от най-важните хранителни съставки за здравата кожа.
Тя й позволява да остане твърда, да е устойчива на вредни влияния и позволява по-бързото й излекуване. Съставката може да помогне за предотвратяване на увреждането на клетките от свободни радикали, което води до състаряване, и действа като антиоксидант.
„Оранжевите зеленчуци са много вкусна основа за яхнии и супи през зимата или за печене с други зеленчуци, като чушки, червен лук и цвекло“, казва д-р Мерилин Гленвил, автор на книгата „Естествени алтернативи на захарта“.
Пълна е с естествени антиоксиданти
Тиквеното масло съдържа големи количества естествени антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини. Предишни изследвания установиха, че то може да намали възпаленията и да предпазва от някои форми на рак.
Учените установиха също, че тиквеното масло активира гени, участващи в предотвратяването на болестта на Алцхаймер. За максимален ефект върху здравето опитайте органични форми на тиквеното масло, съветва Барнс.
Помага за подобряването на настроението
Чувствате се леко унили? Опитайте лате с тиква, известно е, че то подобрява настроението на хората. Напитката, която съдържа голямо количество магнезий, участва в много химически реакции в мозъка и помага за излекуването на депресия и тревожност.
Предишни изследвания установиха, че дефицитът на съставката означава, че хората са изложени на по-голям риск от симптоми на депресия. „Тиквените семки са един от най-добрите ни източници на магнезий. Това е жизненоважен минерал, който често се нарича природно успокоително, тъй като помага да се чувстваме спокойни и отпуснати“, казва Барнс.
Подобрява зрението
Всички сме чували мита, че консумацията на моркови може да ни помогне да виждаме в тъмното, но какво да кажем за тиквата? Пълна е с бетакаротин, който тялото превръща във витамин А, а след това той се разгражда в ретинол. Снабдяването на очите с ретинол им позволява да виждат повече светлина и предотвратява дегенеративните заболявания на очите.
Това позволява подобряването на здравето на очите и забавя влошаването на функционирането на ретината, което може да причини слепота. „Чаша тиква, нарязана на кубчета, е лесен и вкусен начин да си набавите препоръчителното количество витамин А за деня“, казва Барнс.
Поддържа добър сърдечен ритъм
Антиоксидантите в тиквата предпазват цялото тяло, включително сърцето и кръвоносните съдове. Високото съдържание на фибри - както в месестата част, така и в семките, поддържа стабилно нивото на холестерола, казват експерти.
Предишни изследвания установиха, че богатата на фибри диета помага за понижаване на кръвното налягане и потенциално предпазва от сърдечни заболявания. За максимално количество фибри опитайте безквасна овесена питка с парчета печена тиква отгоре или поръсете тиквени семки върху салатата си.
Подпомага имунната система
Благодарение на съдържанието си на витамин А и С, тиквата може да е прекрасен начин да се предпазите от зимните вируси. Хранителните съставки са полезни за поддържането на здрава имунна система, казват експерти. „Направете си голяма купа топла тиквена супа с джинджифил и подправки в студените зимни вечери“, съветва Барнс.