Сериозна волатилност се наблюдава на пазара на злато днес, сред продължаващата несигурност относно изхода на изборите за президент на САЩ. По-рано днес високият интерес към безопасните активи задържаше цената на метала над 1300 долара за тройунция, но с навлизането в европейската сесия се завърна под това ниво.

Към момента (11:35 часа) спот цената на златото отбелязва спад от 0.23%, до 1293.85 долара. Вчера цената на метала за кратко се задържа на 1307.76 долара – най-високото ниво от 4 октомври насам.

Инвеститорите отчитат нарасналата вероятност Доналд Тръмп да излезе краен победител на президентските избори в САЩ, след като стана ясно, че кандидатът на републиканците скъсява преднината на Хилъри Клинтън и дори е повел с 1% в анкета на Washington Post.

Според най-новите резултати на дневната анкета на Reuters/Ipsos обаче, Клинтън е възвърнала преднината си от 6%, която имаше преди подновяването на скандала с личния и имейл сървър миналата седмица.

Победа на Тръмп ще засили апетита към безопасни активи и ще предизвика сериозен подем в цената на златото, смята ръководителят на търговията със суровини и валута в UBS Wealth Management Уейн Гордън. Пред Bloomberg Гордън сподели очакванията си, че при победа на Тръмп цената на златото може да скочи до около 1400 долара за тройунция. При обратния сценарий цената на метала може да падне с 20-30 долара, допълва той.

Очакванията са движението на цената на златото да остане променливо на фона на приближаващия край на президентската надпревара в САЩ. Допълнителна волатилност се очаква да донесе и докладът на американското Министерство на труда за трудовата заетост в страната през октомври, който ще бъде публикуван утре.

„Дори и евентуални лоши резултати не биха променили нагласата, че предстои повишение на лихвите през декември,“ коментира за Reuters Жан Шу – главен анализатор на Shandong Gold Group.

Цената на златото е много чувствителна към ръст на лихвите, тъй като това повишава алтернативните разходи за притежаване на авоари в непродуктивни активи, а също така повишава и стойността на долара и по този начин прави метала по-скъп за притежателите на други валути.