Знаете ли кое е единственото място на планетата, на което расте палмата Коко де Мер? Или пък коя е земята на подправките? Има една държава в света, в която кучетата са незаконни - коя е тя?

Следващите 25 факта за 5 от най-популярните острови на планетата ще ви дадат отговор както на тези, така и на много други любопитни въпроси:

Занзибар

Занзибар е автономна част от Танзания. Той се състои от два основни острова – Унгуджа (Занзибар) и Пемба, както и от множество по-малки парчета земя, разпръснати из океана.

Тук е земята на подправките. От Занзибар идва 90% от карамфила в света през ХІХ век. Днес на острова се отглеждат още и индийско орехче, канела, черен пипер и шафран.

Един от най-известните хотели в Занзибар, разположен край остров Пемба, предлага спални под водата. Петзвездният лукс е с цена от 1500 долара на вечер.

Един от най-известните ресторанти в света също се намира в Занзибар. Това е The Rock. Представлява малка скала в океана, до която можете да отидете пеша по време на отлив, но не и при прилив.

Малко хора знаят, че в столицата на Занзибар – Стоун таун, е роден и отрасъл великият Фреди Меркюри. Днес туристите се тълпят в родната му къща, която е пълна с портрети и грамофонни плочи.

Промоционална цена за двупосочен билет до Занзибар: 429 евро

Краби

Наричат я раят на Тайланд. Краби е една от 76-те провинции на страната и безспорно най-красивата. Тя може да се похвали с около 150 острова, много от които изключително популярни сред туристите.

Краби се мие от бреговете на Андаманско море – воден басейн, който е част от Индийския океан. Във водите му плуват около 280 годни за консумация вида риби.

Голяма част от островите в провинция Краби в миналото са убежища на пиратите от региона. Това е и една от най-древните цивилизации в тази част на света.

Краби е дом на едни от най-известните природни забележителности на Тайланд. Тук се намират множество национални паркове, защитаващи кораловите острови, които са невероятно предизвикателство за гмуркачи от целия свят.

Най-известният остров на Краби е Ko Phi-Phi Don. Най-често той е наричан „раят на земята“. На него не се движат автомобили, а плажовете му са едни от най-красивите на планетата.

Промоционална цена за двупосочен билет до Краби: 490 евро

Малдиви

Това е най-малката азиатска държава – както по население, така и по територия. Състои се от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова.

Най-високата точка на Малдивите се издига само на 1.8 метра над морското равнище. С глобалното затопляне нивото на световния океан непрекъснато се показва, което означава, че държавата е най-застрашената от изчезване на планетата.

Първият курорт на Малдивите отваря врати през 1972 г., преди това страната е непозната за туристите. Днес тя предлага близо 100 курорта.

Две неща са строги забранени в страната – вносът на кучета и износът на корали и плажен пясък. Освен това чужденците нямат право да купуват имоти на Малдивите.

Кокосовите палми са собственост на държавата. Те могат да бъдат наемани само от местни, които пък са единствените, които имат право да събират плодовете им.

Промоционална цена за двупосочен билет до Малдивите: 495 евро

Сейшели

Островната държава е разположена върху 155 острова в Индийския океан, от които само 33 обитаеми. Намира се на цели 1500 км от континента Африка.

Смята се, че са открити от прословутия Вашко да Гама през 1502 г. Първи на островите стъпва екипажът на английския кораб „Асенсион“ през 1609 г. Близо 150 години след това те остават незаселени.

На островите Праслин и Курюз расте палма, която е единствена по рода си в света - Коко де мер. Орехът й е признат за най-голямото семе на планетата – достига около 25 кг.

Легендите разказват, че Сейшелите се намират на върха на отдавна потънал континент. Смята се, че когато Господ сътворил света, му останали шепа диаманти. Той решил да ги пръсне на изток от Африка, създавайки цяло съзвездие от гранитени и коралови парчета земя.

46% от общата площ на островите е обявена за природен резерват. Това е опит да бъде съхранена невероятната природна красота на района, голяма част от който и днес изглежда така, както е открит преди векове от мореплавателите.

Промоционална цена за двупосочен билет до Сейшелите: 519 евро

Бали

Бали е част от най-големия архипелаг от острови на планетата – Индонезийския. Състои се от около 17 000 острова.

Той е известен като „Островът на хилядата храма“ - заради неговите десетки храмове и пагоди.

Най-високата точка на острова е активен вулкан. Той е изригвал за последно през 1963 г.

В курорта Убуд са разположени едни от най-добрите бутикови хотели на планетата. Той е определен за една от топ спа дестинациите на Азия.

Monkey Forest Park е природен резерват, разположен в близост до Убуд. Той е дом на 115 различни вида дървета, древни храмове и стотици маймуни.

Промоционална цена за двупосочен билет до Бали: 615 евро