Малдивите са най-малката азиатска държава както по население, така и по територия. Съвсем нормално, тяхната столица - Мале, е най-малката столица в света.

Вижте 10 любопитни факта за града, неговата култура и жители:

Мале е най-големият остров от всички 1190 коралови образувания в Малдивите. Той се намира само на 1 метър над морското равнище.

Това е единственият град в държавата Малдиви, както и единственото пристанище. Летището на страната се намира на друг остров, до който се стига само с ферибот от Мале.

Мале е един от най-гъсто населените острови в света. Тук всеки сантиметър е завзет от сградите. На 6 квадратни километра площ живеят 150 000 души.

Вижте още: Не правете това на Малдивите

В близост до Мале е рекултивиран друг остров – Хулхумале, на който се предвижда да се заселят част от жителите на столицата. Открит е през 2004 г.

Сметището на Мале е разположено само на 4 километра от града, на остров Тилафуши. Тук се стоварват тонове отпадъци, които се сортират от работници от Бангладеш. Част от тях се изгарят, като димът се вижда от столицата.

Една от най-старите сгради в Мале е джамията Huskuru Miskiiy, която е на 400 години. Тя е изградена изцяло от корали и дърво, без да бъдат използвани други материали.

Единственият плаж в Мале е изкуствен. На него не се допускат туристи по бански. Ако искате да изпробвате водата, ще трябва да влезете облечени.

Majeedhee Magu е основната улица в столицата на Малдивите, на която се намират магазините. Тя прекосява целия остров от изток на запад, а дължината й е 1.78 км.

Единственото правителство в света, което е провеждало заседание под водата, е това на Малдивите, базирано в столицата Мале. Целта е да се подчертае заплахата от глобалното затопляне за Индийския океан. Срещата е организирана на 20 минути с лодка от Мале.

Малдивите са най-ниската държава в света – те се издигат само на 8 метра над морското равнище, а Мале – само на 1 метър. Заради глобалното затопляне се очаква в рамките на 100 години не само столицата, но и цялата страна да остане под водата.

Profit.bg пътува до Малдивите с Qatar Airways – най-добрата авиокомпания в света за 2015 г.