10 мита и истини за храната, които трябва да знаете
Понякога си мислим, че знаем всичко за храненето и готвенето, но се оказва, че често голяма част от нещата са просто мит. Предлагаме ви преглед на някои от най-големите заблуди, в които вярваме.
Нищо лошо няма да се случи, ако ям храна с изтекъл срок на годност
Мит: срокът на годност всъщност показва, че след тази дата продуктът губи своите качества и хранителни стойности. Изключение от това правят храни, които не се развалят, с много стабилизатори и консерванти.
Никога не размразявайте храна на стайна температура
Истина: ако размразявате месо на стайна температура, бактериите в него се удвояват на всеки 20 минути. Затова, размразявайте в хладилника.
Не е безопасно да ядете храна от леко смачкана тенекиена консерва
Мит: ако кутията не е спукана или отворена неправилно, няма опасност да ядете от консервата.
По време на готвене алкохолът извира напълно
Мит: когато храната ври, 85% от алкохола остава. При час бавно готвене – 25%, а след 3 часа - само 5%.
Остатъците от храна могат да се запазят до една седмица
Мит: не ги дръжте повече от три дни. Ако мислите, че няма да може да изядете нещо до тогава, сложете го във фризера.
Яйцата не трябва да се съхраняват на вратата на хладилника
Истина: яйцата трябва да се съхраняват в оригиналната им опаковка на рафта в хладилника, където има постоянна температура.
Повторната употреба на пластмасови бутилки може да бъде опасно за здравето ви
Истина: повторната употреба на пластмасова бутилка не е добра идея. Ако искате да я използвате отново, я измийте с топла вода, веро и четка.
По-добре оставете храната да се охлади, преди да я приберете в хладилника
Истина: ако приберете топлата храна, топлината ще затопли самия хладилник и има опасност да го развалите.
Тефлонът е карцерогенен
Истина и мит: тефлонът не изпуска токсични газове, докато не се нагрее до 370 градуса. Никой не готви на такава температура, нали? Ако все пак се колебаете, пазете тефлоновите си съдове да не се издраскат и така ще бъдете спокойни за храната, която приготвяте в тях.
Добавянето на олио в пастата я предпазва от залепване
Мит: пастата ви ще стане само много хлъзгава и няма да се задържи сос на нея.