Около една трета от произведената храна в света се изхвърля без нужда всяка година - това прави цели 1.3 млрд. тона. Статистиката е шокираща, но често сме толкова изплашени от хранително натравяне, че сме склонни да изхвърлим напълно годна храна, вместо да рискуваме, независимо че изглежда и мирише добре.

Компанията Femail Food&Drink разкрива какво точно можем и не можем да ядем след изтичането на срока на годност.

Алкохол

Години са необходими за развалянето на алкохола, но повечето видове, като водка и уиски, няма да ви разболеят, ако ги пиете след изтичането на срока им на годност. Бирата също е безопасна за пиене след срока на годност, но вероятно няма да е приятна на вкус.

Някои ликьори и всякакви продукти, които са стояли дълго време на слънце, обаче може да са опасни, така че внимавайте със старите бутилки на рафта за алкохол в местния магазин.

Шоколад

Можете да хапнете стария шоколад, който открихте леко смачкан до дивана си. Десертът може да се покрие с бели точки на местата, където захарта кристализира, но е напълно безопасен за ядене.

Може да не е толкова добър на вкус като пресния шоколад, но няма да ви разболее.

Чипс

Може да не е толкова хрупкав като пресния, но старият чипс няма да ви накара да се почувствате зле. Това се дължи на солта, която често го покрива. Можете спокойно да го хапвате до три седмици след изтичането на срока му на годност.

Яйца

Според изследователката на храни Дана Гундерс, яйцата могат да издържат три до пет седмици, но трябва да бъдат съхранявани на температура под 5 градуса, за да се предотврати развитието на салмонела.

Един от начините да проверите дали яйцата са подходящи за консумиране е да ги потопите в кана със студена вода. Ако потънат, значи са пресни, ако останат на повърхността, изхвърлете ги. Ако отидат на дъното, но с върха нагоре, значи са на път да се развалят.

Сирене

Само твърдото сирене, като чедър и пармезан, е подходящо за консумиране след изтичането на срока за годност. Дори тези видове сирене да са се покрили с мухъл, вътрешността им е годна за ядене и те често издържат между три и шест седмици.

Но никога не яжте меко сирене, като крема или камамбер, след изтичането на срока му на годност. Консумирайте ги само една седмица след отварянето на опаковката им.

Мляко

Смятате, че всички млечни продукти са опасни за ядене след изтичането на срока им на годност? Грешите. Вкиснатото мляко няма да ви разболее и можете да го използвате в приготвянето на някои храни, като кифлички, торта и палачинки.

Но ако искате да го запазите свежо за по-дълго време, съхранявайте го в най-студената част от хладилника си - в дъното, вместо да го държите близо до вратата.

Бисквити

Отхапвате бисквита и установявате, че е мека и захабена. Това със сигурност е едно от най-разочароващите неща в живота, но консервантите в тези храни означават, че те са безопасни за ядене много след изтичането на срока им на годност.

По-точно до два месеца след крайния срок. И има начин отново да ги направите хрупкави, просто ги сложете във фурната за малко.

Мед и конфитюр

Може да сте изхвърляли буркани с мед, когато на дъното им се е образувала голяма захарна буца. Но той е напълно безопасен за ядене, въпреки кристализирането на захарта. Същото важи и за конфитюра – голямото количество захар го предпазва от бързо разваляне.

Консерви

Все още ли пазите кутията с боб отпреди години, която така и не използвахте? Ако сте я съхранявали на прохладно и тъмно място, можете да я използвате с години.

Месо

Можете да ядете месо до два дни след изтичането на срока му на годност, но все пак помиришете, за да се уверите, че не е развалено, тъй като негодното месо може да ви разболее сериозно. Съхранявайте месото на много студено място в хладилника си.

Пакетирана салата

Пакетираните салати сякаш се развалят много бързо, но не бързайте да ги изхвърляте. Те могат да бъдат съживени с малко леденостудена вода.

Пакетираните салати са безопасни за консумация, докато не са се покрили с мухъл, в противен случай могат да са опасни за здравето.

Сурови морски дарове

Никога не яжте морски дарове след изтичането на срока им на годност. В противен случай рискувате да си навлечете хранително натравяне. Това е хранителна група, с която трябва да внимавате.

Суха паста

Няма значение от колко време имате пакетите със спагети и макарони в долапа, можете да ги използвате по всяко време. Важното е да ги съхранявате в херметически запечатан контейнер, ако сте отворили пакета, за да не се овлажняват и развалят.

Колбаси

Рисковано е да консумирате колбаси, като салам, кренвирш или печено месо, след изтичането на срока им на годност. Причината е, че бактерията листерия, откривана в колбасарските цехове, където месото се пакетира, вирее добре в студена среда.

Така че дори да сте държали колбасите в студената част на хладилника, по-добре ги изхвърлете, вместо да рискувате да се разболеете сериозно.

Снимки: Pixabay.com