Най-богатият човек в Мексико - Карлос Слим, е загубил вчера 5.8 млрд. долара, след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

До вчера Слим бе петият най-богат човек в света, но със загубите той вече е осми, като състоянието му се оценява на 49.2 млрд. долара.

Основна причина за загубите на Слим са поевтиняването на мексиканското песо, преминало границата от 20 песо за долар за първи път от 1994 г. насам, както и спад в котировките на основните му активи, като America Movil, например, загубила 9% по време на вчерашната търговска сесия в САЩ и 4% в Мексико.

Мексиканската валута се търгуваше вчера сутрин с 13% по-ниско спрямо щатския долар, но до края на деня възстанови част от загубите си до 19.8 песо за долар, или около 8% спад.

Съвкупно, най-богатите 400 души в света са загубили вчера близо 20 млрд. долара, докато състоянието на всички милиардери е паднало с 41 млрд. долара.

Десетте най-богати мексиканци отчитат съвкупни загуби от 6.5 млрд. долара, а щатските милиардери губят 9.3 млрд. долара вчера, след спад на технологичните компании като Facebook, Amazon, Apple и др.